Iz štampe izašla knjiga „Sport i međunarodna vojna saradnja“ dimitrovgrađanina Dragana Todorova

   „Sport i međunarodna vojna saradnja“ je naziv knjige dr Dragana Todorova, koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju zadužbine Andrejević iz Beograda. U ovoj monografiji sport je prikazan kao oblast međunarodne vojne saradnje, koja se ostvaruje preko brojnih sportsko-diplomatskih aktivnosti i delatnosti pripadnika oružanih snaga. Podeljena u nekoliko celina – Vojni sport, Vojni sportski događaji, Sport i međunarodni vojni integracioni procesi, Aktuelni programi saradnje oružanih snaga kroz sport, ova monografija po mišljenju autora može da pruži značajne informacije za buduća istraživanja.

49

   „Knjiga je nastala na osnovu moje doktorske disertacije „Doprinos vojnih sportskih manifestacija jačanju međunarodne vojne saradnje na Balkanu“, koju sam odbranio 2014. godine na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane u Beogradu. U njoj su sublimirana opšta iskustva i rezultati o uspostavljanju i održivom razvoju međunarodne vojne saradnje kroz sport. Smatram da vojni sport i sve prateće manifestacije imaju kapacitet da povežu i ujedine pripadnike oružanih snaga širom sveta i da podstaknu međuarmijsku saradnju na regionalnom i globalnom nivou“ – kaže za portal „Far“ potpukovnik Vojske Srbije Dragan Todorov.

   Dr Dragan Todorov je rođen 1968. godine u Dimitrovgradu. Diplomirao je 1993. godine na Vojnoj akademiji u Beogradu. Magistrirao je 2006. godine na Univerzitetu  BK (Alfa) u Beogradu i doktorirao  2014. godine na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane. Učestvovao je na preko 10 konferencija i stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Posvetio se naučno-istraživačkom radu i autor je više od 15 radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Oblast naučnog interesovanja – sportska diplomatija i sport posebnih društvenih grupa. Član je delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM). Zaposlen u Ministarstvu odbrane (Odsek za vojni sport Vojne akademije Univerziteta odbrane) i docent na Fakultetu za sport Univerziteta „UNION Nikola Tesla“ u Beogradu.

50

   „Sport nije samo igra, već i stvar opšte kulture i civilizacije. Putem sporta se ne iskuzuje samo nivo zdravlja i uvežbanosti tela, već i mera duhovnog mira. On predstavlja svojevrsno oruđe za razvoj lične i kolektivne motivacije, ali i saradnje i poverenja na svim nivoima“ – ističe Todorov, koji se više od jedne decenije aktivno bavio sportom, pre svega trčanjem.

   Ocenu naučnog dela dao je Zoran Kilibarda, redovni profesor beogradskog univerziteta. Recenzenti monografije „Sport i međunarodna vojna saradnja“ su prof. dr Franja Fratrić i prof. dr Borislav Grozdić, a izdavanje knjige pomogli su Fakultet za sport Univerziteta „UNION Nikola Tesla“ u Beogradu, Ragbi 13 Federacija Srbija, Gradska uprava grada Sombora i Opštinska uprava Apatin.

51

   Na pitanje čime se trenutno bavi i kakvi su planovi, Todorov odgovara:

   „Dominanti prostor u mom životu zauzeo je sport. Ljubav prema trčanju se razvijala počev od 1986. godine posle završetka srednje škole, zatim kroz služenje vojnog roka i na studijama. Nakon toga usledio je period aktivnog bavljenja trčanjem u nizu od 10 godina kada sam ostvario najbolje rezultate. Tri uspeha – maraton Moskva, Beograd i Podgorica gotovo identična vremena – 2:36. To je otprilike neka srednja klasa maratonaca. Sve mi je to dalo mogućnost da upoznam mnoge ljude iz oblasti sporta, vrhunske takmičare i menadžere, što mi i danas puno koristi.

   Više se ne takmičim zato što godine čine svoje, a i vreme je da mlađi preuzmu ovu poziciju. Trenutno sam na Vojnoj akademiji načelnik Odseka za vojni sport i radimo na tome da to postane jača jedinica. Imam sve uslove za unapređenje u čin pukovnika. Bavim se organizacijom vojno-sportskih događaja, a predstoji i moje učešće u nekim civilnim dešavanjima. U oktobru treba da se organizuje po prvi put međunarodni veteranski džudo turnir sa Vukom Rašovićem, našim doajenom džudoa. Ja sam u Organizacionom odboru ovog turnira. Planiram da se, takođe, posvetim aktivnostima vezanim za sportsko-rekreativni turizam u Srbiji sa inostranim gostima, u  kojima bi moj rodni Dimitrovgrad bio prisutan.  Ova ideja se finalizuje i mislim da ću do jeseni da postavim prve stranice i kratke video materijale na internetu, kako bi naredne godine krenuo  sa tim poslom“.

P. Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.