„Caribrodsko veče“ 14. februara u Beogradu

Na dan Svetog Trifuna, praznik poznat i kao Zarezoja, u Beogradu se već tradicionalno održava okupljanje simboličnog naziva „Caribrodsko veče“. Godinama unazad manifestacija okuplja ljude koji vode poreklo iz Caribroda, a žive u Beogradu, kao i zainteresovane goste iz Caribroda.

Ovogodišnje, 29. po redu „Caribrodsko veče“, biće održano 14. februara u beogradskom restoranu „Sabor kod Marka“, sa početkom od 19:00 časova.

Organizator ovogodišnje „Caribrodske večeri“ je Udruženje Caribrođana u Beogradu „Pametnik“. Manifestaciju, kao i do sada, finansijski i organizaciono podržava Opština Dimitrovgrad, kao i Sportsko-turistički centar Caribrod, a sponzor je Mlekara „Stara planina“.

„Poziv da prisustvuju ‘Caribrodskoj večeri’ upućen je i mnogim javnim ličnostima iz javnog života Srbije, koje su poreklom iz caribrodskog kraja, pri čemu je kao deo programa planiran i kratak film o njima, kao i kratka prezentacija grada“, najavljuje Nebojša Videnov iz Udruženja „Pametnik“.

Videnov takođe ističe da su neki od ciljeva ovog relativno mladog udruženja upravo čuvanje kulturnih vrednosti i tekovina vezanih za Dimitrovgrad, te negovanje multikulturalnosti i tradicije. Na samoj „Caribrodskoj večeri“ biće predstavljeni i planovi i buduće aktivnosti Udruženja, koje je u saradnji sa Opštinom Dimitrovgrad prošle godine organizovalo i manifestaciju Festival duvačkih orkestara „Caribrod“.

Kako najavljuju iz organizacije, prisutni će moći da uživaju u hrani i domaćem piću, kao i u muzici orkestra čiji su članovi izuzetni muzičari poreklom iz caribrodskog kraja. Takođe, zainteresovani će imati priliku da razgledaju i kupe proizvode izlagača i proizvođača iz Dimitrovgrada, koji će biti izloženi na štandu Sportsko-turističkog centra „Caribrod“. Kao dodatna pogodnost, za goste kojima je potreban organizovan prevoz biće obezbeđen i linijski kombi.

Uplata po osobi iznosi 1.800 dinara, pri čemu je pored redovne moguće izvršiti i uplatu u vidu sponzorstva – lično ili na ime:
FORUM CARIBROĐANA U BEOGRADU – ,,PAMETNIK“
T.Rn: 265-1610310004298-28
U POZIVU NA BROJ (duža kolona) – BROJ STOLA / BROJ GOSTIJU

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 064/2719622 i 062/777407, kao i na Fejsbuk stranici “Caribrodsko veče”.

Kako je izgledalo prošlogodišnje „Caribrodsko veče“, možete pogledati ovde, a deo atmosfere sa okupljanja 2016. pogledajte u video-prilogu Internet portala FAR.

D. Jelenkov

Foto: Nebojša Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Ostavi komentar