U susret usponu na Crnook – krovu bosilegradskog Kraišta

   U subotu 13.avgusta održava se velika planinarska manifestacija – treći međunarodni uspon na planinu Crnook kod Bosilegrada. Organizatori akcije su Sportsko društvo “Mladost” iz Bosilegrada i opština Bosilegrad, a domaćin planinarima biće lično Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

   Planina Crnook sa istoimenim najvišim vrhom od 1881 metara nadmorske visine jedna je od najviših planina na jugu Srbije. Meštani bosilegradskog Kraišta i njihova rodbina koja živi širom sveta, vrh Crnook smatraju “krovom Kraišta” i imaju poseban odnos prema njemu. 

35

   Slično je i sa planinarima, koji su od pre dve godine rado prihvatili ovu akciju, zbog atraktivnog uspona, velike nadmorske visine, netaknute prirode, velikog gostoprimstva meštana Bosilegrada i Donje Ljubate, i uživanja u tradiciji, folkloru i običajima. Na ovu akciju uvek dođe po nekoliko stotina planinara, od kojih znatan deo iz Bugarske i Makedonije.

36

   Planinari će se do Crnooka uputiti od mesta Obe reke, na putu Bosilegrad – Kriva Feja, 6 km pre sela Donja Ljubata. Uspon će tačno u 9:00 časova otvoriti Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad. Ukupna dužina kružne staze je 20 km, a visinska razlika koju treba savladati je blizu hiljadu metara u usponu i isto toliko pri silasku. Staza najpre vodi uzvodno levom obalom Goleme reke, do sela Crnoštica. Ovo selo je jedno od najviših u Srbiji, gde poslednje mahale dosežu čak 1300 metara nadmorske visine. Iznad sela nalazi se partizanski spomenik Kinstan, odakle se kreće na završni uspon i najtežu deonicu akcije. Procenjuje se da će planinari između 12:00 i 12:30 časova izaći na vrh Crnook.

   U povratku, staza odlazi na drugu stranu Crnooka, ka zapadu, i učesnike će odvesti na jedno posebno i izuzetno mesto, na nadmorskoj visini od 1600 m. Na jednoj velikoj poljani podno Crnooka, koju meštani nazivaju Soborište, kraj crkve Sv. apostola Petra i Pavla, biće poslužen ručak i priređen kulturni program.

37

   Ovaj deo akcije je zaista jedinstven, jer na Soborištu, u srcu tako visoke planine kao što je Crnook, nastupaju folkloristi i prestavljaju igre i pesme bosilegradskog Kraišta. Fokloristi će biti svih uzrasta, sve će početi sa decom, a završiti sa najiskusnijim umetnicima. Planinari i svi gosti Bosilegrada posebno ističu ovaj nastup kao pravi primer kako se čuva nasleđe rodnog kraja, i kako se bogata tradicija i istorija Bugara prenosi sa kolena na koleno. Čini se kao svi na ovoj akciji “uskočimo” na stranice kapitalnog dela akademika Jordana Zaharijeva “Ćustendilsko Kraište”.

38

   Posle ovih koreografija, mikrofon će preuzeti Vladimir Zaharijev, i tada za planinare počinje opštenarodno veselje koje će trajati dva-tri sata, sve do 17:30 časova, kada svi učesnici nastavljaju silazak do mesta Obe reke, odakle je i počeo uspon. Naravno, besplatan ručak – planinarski pasulj, gulaš i banice povratiće energiju planinarima, što od uspona, što od pesme i igre.

39

   Da naši organizatori misle na sve i da su ljudi velikog srca, vidi se i po tome što su za planinare iz udaljenijih krajeva Srbije, Bugarske i Makedonije, obezbedili potpuno besplatna dva noćenja u domu učenika u Donjoj Ljubati.

40

   Za sve informacije oko besplatnog noćenja, osobe za kontakt su Stefan Stojkov, zamenik predsednika opštine Bosilegrad (telefon: +381658601150) i Ljubiša Atov iz Donje Ljubate (telefon: +381665153360).

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.