Od 4. do16. jula, u organizaciji Planinarskog kluba “Predejane”, a pod vođstvom Zorana Pavlovića-Paće, jednog od najboljih planinarskih vodiča u Srbiji, biće izvedena ekspedicija na planinu Kavkaz u Rusiji, čiji je cilj uspon na Elbrus (5642 m), najviši vrh Evrope.

   U ekspediciji će učestvovati 17-oro planinara iz Predejana, Surdulice, Vranja, Niša, Beograda, Novog Pazara i Makedonije. Među učesnicima je i 5 dama iz Surdulice i Vranja. Pripreme za ekspediciju praktično traju od početka godine i u sklopu njih izvedeno je više uspona u različitim uslovima, kako bi se planinari što bolje pripremili za poduhvat na Elbrusu.

   Održan je zimski uspon na Rtanj, zimski uspon na Plat na Šar planini, zimski uspon na Trem, zimski uspon na Ljuboten na Šar planini, zimski uspon na Greben planinu, zimski uspon na Vitošu, zimski uspon na Vežen u Bugarskoj, prolećni uspon na Belasicu, uspon na Komove u Crnoj Gori, uspon na Ruj, uspon na Musalu. Takođe, Zoran Pavlović je uspešno izveo i ekspediciju, sastavljenu od planinara sa juga Srbije, na Mon Blan (4810 m), najviši vrh Alpa i zapadne Evrope.

8

   Najvažnije je na predstojećoj ekspediciji na Kavkazu obaviti aklimatizaciju. Na ovolikoj nadmorskoj visini, vazduh je prilično razređen, a temperature se može spustiti i na -20 stepeni Celzijusovih. Zato je potrebno biti strpljiv i psihički stabilan tokom trajanja ekspedicije.

   Prva baza za planinare je selo Terskol, na 2100 m nadmorske visine. Prvi aklimatizacioni uspon izvodi se do vrha Čeget, na 3500 m, u blizini granice Rusije i Gruzije. Naredna baza je planinarski dom Garabaši na 3700 m nadmorske visine, odakle se vrši aklimatizacioni uspon do planinarskog doma Prijut na 4100 m. Poslednja visinska baza je upravo planinarski dom Prijut, odakle se izvodi aklimatizacioni uspon na Pastuhovske stene, do visine od 4800 m, što je praktično visina Mon Blana na Alpima. 

9

   Subota, 9. juli 2016. godine je dan odmora i konačnih, pre svega psiholoških priprema za odlučujući uspon na Elbrus. Na završni uspon, po planu, kreće se u ponoć između 9. i 10. jula, a predviđeno je da sam uspon traje između 9 i 11 sati. Veoma je važno na tolikoj nadmorskoj visini, u uslovima ređeg vazduha, i snega i leda na stazi, kretati se umereno, polako, ali sigurno. Na stazi nema tehnički zahtevnih detalja, kao što su litice, stene ili pukotine, ali zbog čestih promena vremena potrebno je biti krajnje obazriv i odlično opremljen.

10

   Miroslav Dokman, član PK “Železničar” Niš – lični utisak:

   “Svi članovi ekspedicije su veliki optimisti, veruju u sebe i veruju jedni drugima. Iznad svega, sa ovakvim vođom kao što je Zoran Pavlović, čovekom koji je pohodio sve najviše planine sveta, a iznad svega ostao običan čovek iz malog mesta sa juga Srbije, čini se da se i najteže situacije mogu savladati smireno, a sam Zoran će iz nas izvući i onu snagu i sposobnosti za koje možeda mislimo da ih ne posedujemo.

11

   Velika mi je čast što ću na ovoj ekspediciji predstavljati grad Niš i Planinarski klub “Železničar”, a srce će mi kucati i za sve planinarske prijatelje i saradnike sa juga Srbije, sa kojima smo zadnjih nekoliko godina pokrenuli i razvili planinarske manifestacije koje su među vodećima na Balkanskom poluostrvu. Od srca se zahvaljujem prijateljima iz svih krajeva Bugarske koji svima nama šalju poruke podrške и očekuju da na nekom narednom okupljanju zajedno proslavimo osvajanje krova Evrope.”

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.