Bibliotečki fond Gimnazije „Sveti Ćirilo i Metodije“ obogaćen novim naslovima

   Gimnazija „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu danas je dobila niz novih naslova bugarske i svetske literature, kao i veliki broj rečnika i udžbenika iz različitih predmeta. Donacija je ostvarena zahvaljujući inicijativi grupe mladih ljudi iz susedne Bugarske: Veronika Delibaltova, Rajna Duškova, Evelina Venkova i Nikolaj Berievski odlučili su da pomognu dimitrovgradskoj gimnaziji darivanjem knjiga koje su nedostajale njenom bibliotečkom fondu i koje će biti od koristi za dalje obrazovanje na bugarskom jeziku. U realizaciju ideje uključile su se poznate bugarske izdavačke kuće, a Elena Neševa Hristova iz Belogradčika poklonila je knjige iz svoje lične biblioteke. 

358

   Kako je nastala ideja za ovu inicijativu otkriva nam Rajna Duškova:

   „Gledali smo gostovanje gospođe Simeonov u emisiji Šouto na Slavi na Dan nezavisnosti Bugarske, gde je ona objasnila koliko je proces obrazovanja ovde komplikovan i kako se velikim ličnim naporima zalažu za izučavanje bugarskog jezika. Bili smo pod snažnim utiskom i odlučili smo da sakupimo sredstva kako bismo napravili donaciju. Kada smo počeli da prikupljamo sredstva i tražimo mogućnosti da nabavimo knjige koje su potrebne školi, ispostavilo se da su se veoma rado odazvale i izdavačke kuće Siela, Bulvest, Prosveta, Anubis, kao i 24 časa i Trud. Oni su ne samo odreagovali, već i sa zadovoljstvom poklonili sve ove knjige i rečnike, zbog čega smo im veoma zahvalni. Mi smo preuzeli na sebe da dođemo i donesemo vam ih, ali i da nastavimo da vam pomažemo čime god možemo“. 

359

   Svoje utiske podelila je i direktorka Gimnazije Snežana Simeonov, koja je iskazala zahvalnost zbog ove, prema njenim rečima, predivne inicijative naših mladih sunarodnika kojom su pomogli školi:

   „Danas je poseban dan za nas. Reči su blede pred onim što osećamo i pred našom zahvalnošću. U ime kolektiva zahvaljujem se ovim divnim mladim ljudima, koji su došli sa dobrim srcem i sa namerom da nam pomognu“. 

360

   361

   Simeonova je naglasila da je ovo bogaćenje bibiliotečkog fonda škole od velikog značaja za dalji obrazovni proces i dodala:

   „Pored velikih naslova umetničke književnosti, dobili smo i rečnike koji su nam veoma potrebni: francusko-bugarske, rusko-bugarske, srpsko-bugarske, latinsko-bugarske, jednojezične… Donacija uključuje i dosta filmova, među kojima su i ekranizacije književnih dela, što je takođe veoma značajno za naš bibliotečki fond“.

362

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar