a
 

Bibliotečki fond Gimnazije „Sveti Ćirilo i Metodije“ obogaćen novim naslovima

   Gimnazija „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu danas je dobila niz novih naslova bugarske i svetske literature, kao i veliki broj rečnika i udžbenika iz različitih predmeta. Donacija je ostvarena zahvaljujući inicijativi grupe mladih ljudi iz susedne Bugarske: Veronika Delibaltova, Rajna Duškova, Evelina Venkova i Nikolaj Berievski odlučili su da pomognu dimitrovgradskoj gimnaziji darivanjem knjiga koje su nedostajale njenom bibliotečkom fondu i koje će biti od koristi za dalje obrazovanje na bugarskom jeziku. U realizaciju ideje uključile su se poznate bugarske izdavačke kuće, a Elena Neševa Hristova iz Belogradčika poklonila je knjige iz svoje lične biblioteke. 

358

   Kako je nastala ideja za ovu inicijativu otkriva nam Rajna Duškova:

   „Gledali smo gostovanje gospođe Simeonov u emisiji Šouto na Slavi na Dan nezavisnosti Bugarske, gde je ona objasnila koliko je proces obrazovanja ovde komplikovan i kako se velikim ličnim naporima zalažu za izučavanje bugarskog jezika. Bili smo pod snažnim utiskom i odlučili smo da sakupimo sredstva kako bismo napravili donaciju. Kada smo počeli da prikupljamo sredstva i tražimo mogućnosti da nabavimo knjige koje su potrebne školi, ispostavilo se da su se veoma rado odazvale i izdavačke kuće Siela, Bulvest, Prosveta, Anubis, kao i 24 časa i Trud. Oni su ne samo odreagovali, već i sa zadovoljstvom poklonili sve ove knjige i rečnike, zbog čega smo im veoma zahvalni. Mi smo preuzeli na sebe da dođemo i donesemo vam ih, ali i da nastavimo da vam pomažemo čime god možemo“. 

359

   Svoje utiske podelila je i direktorka Gimnazije Snežana Simeonov, koja je iskazala zahvalnost zbog ove, prema njenim rečima, predivne inicijative naših mladih sunarodnika kojom su pomogli školi:

   „Danas je poseban dan za nas. Reči su blede pred onim što osećamo i pred našom zahvalnošću. U ime kolektiva zahvaljujem se ovim divnim mladim ljudima, koji su došli sa dobrim srcem i sa namerom da nam pomognu“. 

360

   361

   Simeonova je naglasila da je ovo bogaćenje bibiliotečkog fonda škole od velikog značaja za dalji obrazovni proces i dodala:

   „Pored velikih naslova umetničke književnosti, dobili smo i rečnike koji su nam veoma potrebni: francusko-bugarske, rusko-bugarske, srpsko-bugarske, latinsko-bugarske, jednojezične… Donacija uključuje i dosta filmova, među kojima su i ekranizacije književnih dela, što je takođe veoma značajno za naš bibliotečki fond“.

362

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Bez komentara

Ostavi komentar