Festival “Dani izvorne muzike” nacionalnih manjina u Nišu

   U organizaciji udruženja “Balkan“, u sali Svetosavskog doma Saborne crkve u Nišu, održan je sedmi po redu festival nacionalnih manjina i zajednica u Republici Srbiji – “Dani izvorne muzike“. Manifestacija je okupila kulturno-umetnička društva, pevačke grupe i vokalne soliste nekoliko nacionalnih manjina u Srbiji.

   Bugarsku nacionalnu zajednicu na festivalu su predstavljali pevačka grupa iz dimitrovgradske gimnazije u sastavu Katarina Tomov, Sanja Nikolov, Tina i Nina Aleksov i bosilegradski trio muzičara – Ratko Stojančov, svirao na fruli, Dimitar Rusev na ćemanetu i Dobri Milanov, vokalni solista. Osim predstavnika bugarske, učesnici manifestacije su bili i predstavnici romske, makedonske, češke i vlaške nacionalne manjine.

355

   „Ovo je jedinstven festival ove vrste u Srbiji. Zadovoljna sam celokupnom manifestacijom, koja ima za cilj očuvanje kulture i tradicije nacionalnih manjina u Srbiji. Učesnici su bili odeveni u tradicionalnim nošnjama i pevali su na jeziku svoje nacionalne manjine” – ističe za “Far“, Slavica Andonov, predsednica Udruženja “Balkan“ iz Niša.

   Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a manifestaciju su pomogle opštine Pantelej i Medijana.

 A. Todorov

Foto: Udruženje „Balkan“

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar