Dve predstave sofijskog Teatra „Vazraždane“ pred dimitrovgradskom publikom

   Posetioci „Balkan teatar festa“ juče su imali priliku da pogledaju dve predstave Teatra „Vazraždane“ iz Sofije.

24

   Dečija predstava „Maks i Moric“ priuštila je dimitrovgradskim mališanima zadovoljstvo da se nasmeju vragolijama i pakostima dvoje nevaljalaca iz naslova, ali i da nauče da svaka šala mora imati meru. Maks i Moric, junaci nastali iz pera nemačkog pisca-humoriste Vilhelma Buša još sredinom XIX veka, oživeli su na sceni teatra u Dimitrovgradu u režiji Hrista Boteva Stančeva.

25

   Uz mnogo smeha, muzike i komičnih situacija, u kojima je na momente učestvovala i sama publika, u ulogama nevaljalaca i njihovih „žrtava“ predstavili su se glumci Bojan Mladenov, Jordan Rasin, Filipa Baldeva i Georgi Zlatarev.

26

   Uobičajeni večernji termin bio je rezervisan za predstavu „Alo, alo“, nastalu prema istoimenoj britanskoj televizijskoj seriji Dejvida Krofta i Džeremija Lojda: komediji situacije koja karikira ratne filmove i TV drame na temu Drugog svetskog rata i daje humorističan pogled na odnose između domaćeg stanovništva, okupatora i špijuna.

27

   Kao i u seriji, i u predstavi smo bili svedoci brojnih komičnih dešavanja i intriga u malom kafeu u Nuvionu u Normandiji, čiji je vlasnik Rene Artoa, i kroz koji su prodefilirali dobro poznati junaci serije: Reneova žena Edit i njegove ljubavnice Mimi i Ivet, pukovnik fon Storm, her Oto Flik i Helga, policajac Krebtri, Mišel, Lekler, poručnik Gruber, kapetani Hans Gering i Alberto Bertoreli.

28

   Upleteni u intrige oko skrivanja jedne skupocene slike, kao i u komplikvane i smešne ljubavne i političke veze, karakteristični duh engleskog humora doneli su nam glumci Svežen Mladenov, Mira Vrbanova, Ivet Radulova, Jana Kuzova, Filipa Baldeva, Anatoli Lazarov, Bojan Mladenov, Donka Avramova-Bočeva, Robert Janakiev, Georgi Zlatarev, Hristo Botev, Jordan Rasin i Ivajlo Dragiev. Pozitivna energija i humor sadržani u gotovo svakoj replici i pokretu ni glumce nisu ostavili ravnodušnim – na momente ni oni sami nisu uspevali da održe ozbiljnost, te su se sopstvenoj izvedbi nasmejali zajedno sa publikom.

29

   U režiji Roberta Janakieva, uz bogatu scenografiju i autentične kostime i u odličnom izvođenju sofijskih glumaca, predstava „Alo, alo“ dala nam je osećaj da je britanska serija zaista oživela na lokalnoj pozorišnoj sceni, a mi smo gotovo čitava dva sata bili jedan njen deo.

30

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar