a
 

Vanja Bulić u Nišu: „Kultura informisanja u raljama devedesetih“

   Studentska organizacija „Prava studentska priča“ organizuje predavanje Vanje Bulića u utorak 21. februara, od 18:00 sati, u amfiteatru Pravnog fakulteta u Nišu. Tema tribine: „Kultura informisanja u raljama devedesetih“. Proslavljeni srpski novinar i pisac će svedočiti o jednom tamnom periodu istorije.

   Kako je došlo do propadanja kulture informisanja devedesetih? Zašto se u tom periodu počela menjati novinarska profesija i etika? Uticaj turbofolka na kulturu društva i zašto smo na kraju od procesa propadanja stigli do fenomena zvanog rijaliti? Uticaj rata na medije i koliko su mediji krivi za stvaranje slike opšte histerije tokom devedesetih?

   Ovo su samo neka pitanja na koja će Bulić odgovarati, kažu iz organizacije „Prava studentska priča“.

Žiža Kostić

Foto: Dan online

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar