Uoči Uskrsa carina pojačava aktivnosti na prelazima

Pravoslavni i katolički Uskrs se ove godine praznuju istog dana, pa se očekuje povećani broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju i zato carinska služba pojačava aktivnosti na svim graničnim prelazima.

Uprkos tome što su pojačane kontrole na granicama Šengena tokom vikenda suspendovane, gužve neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti i naši, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

Ipak, kolaps na granicama se ne očekuje, jer u vreme uskršnjih praznika neće biti sistematskih provera koje su prvobitno najavljivane. Za sada su, mere koje su predviđale detaljnu proveru identiteta svakoga ko ulazi u evropski prostor, stavljene van snage, što će imati direktan pozitivan uticaj za naše građane koji za praznike putuju iz ili ka Zapadnoj Evropi.

Savetujemo da se pre putovanja provere informacije o stanju na graničnim prelazima, kako bi se izbegli najfrekventniji, jer za svaki od njih postoji nekoliko alternativnih, manje opterećenih. Na udarnim prelazima, kao što je Horgoš, biće otvorene sve trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika. Umesto preko Horgoša, tokom najvećih gužvi bolje je koristiti prelaze: Đala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima je Šid, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Zbog toga što naši građani koji žive i rade u inostranstvu za praznike obično donose poklone rodbini i prijateljima u zemlji, podsećamo da državljani Republike Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Sa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina. Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. ”skraćeni carinski postupak” koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10% i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20%.

Bitno je napomenuti da je oslobođenje od plaćanja carine na osnovu primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, prema kome se na robu koja je proizvedena u EU ne naplaćuje carina, moguće ostvariti samo u redovnom carinskom postupku, ali ne i u skraćenom koji se završava na graničnom prelazu.

Još jedno aktuelno pitanje je pitanje unosa novca, koji se mora prijaviti na prelazu ukoliko je reč o sumi većoj od 10.000 evra u bilo kojoj valuti. Ukoliko sa sobom nosite veću sumu novca od navedene, treba da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku (kako na ulasku, tako i na izlasku iz zemlje). Važno je da to uradite, jer ukoliko kasnije neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) budete želeli da izađete iz zemlje, a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli, rizikujete da vam on bude privremeno oduzet, a protiv vas pokrenut prekršajni postupak.

”Proverite dokumenta, prijavite sve što nosite sa sobom, dobro isplanirajte put kako biste zaobišli eventualne gužve, a dobar savet bi bio i da se na put krene koji dan ranije ili kasnije u odnosu na dane praznika”, savetuje Slobodan Tomić, načelnik u Sektoru za carinske postupke i procedure i dodaje da ”činjenica da se približavaju praznaci carinsku službu ne zatiče nespremnu. Mi se unapred pripremamo i pravimo planove koji će omogućiti da se, što se tiče posla koji obavlja carinska služba, protok putnika odvija efikasno, te da naši građani i gosti što manje vremena provedu na graničnom prelazu.”

Detaljnije informacije o važećim propisima u putničkom prometu možete unapred saznati na sajtu carinske službe www.carina.rs, u rubrici ”Pitanja i odgovori”, dok se u rubrici ”Aktuelnosti” nalaze i podaci o režimu rada svih carinarnica tokom praznika.

SREĆNE USRKRŠNjE PRAZNIKE ŽELI VAM UPRAVA CARINA SRBIJE!

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar