Nedim Sejdinović na tribini “Ulogovani na ekstremizam” u Novom Sadu: Na vlasti u Srbiji su ekstremisti

U slučaju NDNV-a i u drugim sličnim slučajevima pretnje smrću su po svemu sudeći politički instrumentalizovane, a ne posledica delovanja pojedinačnih ekstremista”

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da su na vlasti u Srbiji “ekstremisti”.

“Kada se pogleda struktura vlasti, pogotovo kada se krene niže niz piramidu moći, jasno je da se po vrednostima koje zastupaju, na vlasti u Srbiji nalaze ekstremisti”, rekao je Sejdinović na tribini “Ulogovani na ekstremizam” u Radio kafeu u Novom Sadu.

Dodao je da postoji “čitava galaksija” srpskih desnih ekstremističkih sajtova, koji su, sa jedne strane, povezani sa ruskim nacionalističkim sajtovima, a sa druge sa sajtovima policije i vojske.

“Mnogo veći problem od tih ekstremističkih sajtova, jeste to što oni dele iste vrednosti koj propagiraju mejnstrim mediji i vlast, pa tako oni često prenose i redistribuiraju tekstove sa medija kao što su Politika ili Večernje novosti”, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, neki režimski mediji, poput Informera ili Srpskog telegrafa, često su i gori nego ekstremistički sajtovi.

Sejdinović je rekao da se protivi intervencijama države u sferi interneta i ocenio da bi vlast u Srbiji dodatnu regulaciju interneta samo zloupotrebila za gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja, koja se najvećim delom upravo i preselila na internet.

“Pravi odgovor na ekstremizam, govor mržnje, pretnje i nasilje na internetu jeste dizanje nivoa medijske pismenosti i efikasno pravosuđe. Kada bi oni koji prete smrću bili primerno kažnjeni, poslala bi se snažna poruka da takve stvari nisu dozvoljene ni u životu ni na internetu, ali država to očigledno ne želi. Ona pokazuje neefikasnost kada su u pitanju pretnje smrću onima koje vlast smatra neprijateljima, a efikasna je kada su ugroženi njeni interesi”, kazao je Sejdinović.

Ocenio je da su u slučaju NDNV-a i u drugim sličnim slučajevima pretnje smrću po svemu sudeći politički instrumentalizovane, a ne posledica delovanja pojedinačnih ekstremista.

“O tome govori i činjenica da su te pretnje često koordinarane sa izjavama visokih funkcionera Srpske napredne stranke, izveštajima medija bliskih vlastima i drugim vrstama pritisaka od strane vlasti”, rekao je Sejdinović.

Direktor Medijskog arhiva “Ebart” iz Beograda Velimir Ćurgus Kazimir rekao je da predrasude i stereotipe u ekstremnijoj formi najviše širi jedan manji broj štampanih medija i internetskih sajtova, a bitnu ulogu u tom procesu imaju i društvene mreže.

Sociolog Marko Škorić rekao je da anonimnost koju nudi internet predstavlja pogodno tlo za širenje ekstremističkih ideja, ali istovremeno veliki broj takvih poruka na internetu ne mora nužno da znači to da raste broj onih koji su spremni da se fizički obračunaju sa neistomišljenicima.

“Sam si pred kompjuterom, nekako si hrabriji. Nemoguće je naravno da bi većina takvih ljudi učinila učinila nešto drugim ljudima, ali dovoljan je jedan od sto, ili dva, tri, pet… To je jedna nova pojava koju vidimo u digitalnom okruženju“, kazao je Škorić.

Tribinu “Ulogovani na ekstremizam” organizovala je Fondacija 021.

Izvor i foto: Autonomija

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar