Za učenike generacije Osnovne škole i Gimnazije u Dimitrovgradu organizovan prijem kod predsednika opštine

Za najuspešnije učenike generacija koje su ove školske godine završile Osnovnu školu „Hristo Botev“ i Gimnaziju „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu danas je organizovan prijem kod predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova. Nikolina Sokolov, učenica generacije u Osnovnoj školi i Andrijana Nikić, koja je proglašena za najboljeg đaka među maturantima dimitrovgradske Gimnazije, za postignut uspeh ovom prilikom su nagrađene po jednim laptop računarom, a nagradu im je uručio opštinski većnik za obrazovanje i informisanje Dejan Milev.

U razgovoru sa ovogodišnjim učenicama generacije Dimitrov je između ostalog istakao da je, mada živimo u teškom vremenu kada znanje nije naročito priznato, sticanje znanja ipak nešto najvrednije što možemo učiniti za sebe i što zavisi od našeg ličnog truda, a pritom nam otvara mogućnost izbora za dalju budućnost. Prijem za najbolje učenike osnovne i srednje škole u Dimitrovgradu tradicionalno se organizuje svake godine, a kako je naglasio, pored skromnih poklona kojima nagrađuje trud najboljih učenika, godinama unazad opština Dimitrovgrad i stipendira najuspešnije osnovce i srednjoškolce. Takođe, Dimitrov je najavio i da će od ove godine deset najtalentovanijih učenika Gimnazije iz drugog, trećeg i četvrtog razreda imati priliku da posete Univerzitet u Bolonji i da se upoznaju sa visokim obrazovanjem bolonjskog tipa, kakav je i u našoj zemlji.

Nikolina Sokolov i Andrijana Nikić, o kojima možete više pročitati u ranije objavljenim tekstovima na Internet portalu „Far“, iskazale su zadovoljstvo zbog postignutog uspeha  i zahvalnost opštini za pruženu podršku i dodeljene nagrade.

Susret: Nikolina Sokolov, učenica generacije u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu

Susret: Andrijana Nikić, učenica generacije u Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar