Svršeni srednjoškolci koji žele da studiraju u Bugarskoj 12. jula polažu prijemni ispit u dimitrovgradskoj Gimnaziji

Budući brucoši koji su srednje obrazovanje završili u Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu, a školovanje planiraju da nastave na nekom od univerziteta u R. Bugarskoj, u sredu, 12. jula, polagaće prijemni ispit na osnovu koga će kasnije biti rangirani i raspoređeni po željenim obrazovnim profilima. Polaganje ispita biće obavljeno u prostorijama Gimnazije od 10:00 do 12:00 časova. Kao i prethodnih godina, prijemni ispit organizuje Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Bugarske (MON) zajedno sa Ambasadom R. Bugarske u Beogradu u Konzulatom u Nišu, a na testu će se naći pitanja iz bugarskog jezika, odnosno gramatike i literature, ukupno njih 25, i 15 pitanja iz bugarske istorije.

Pre nego što pristupe samom polaganju, kandidati su dužni da se u utorak, 11. jula u 10:00 časova prijave za polaganje, odnosno dostave Gimnaziji potrebna dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, diplomu o završenom srednjem obrazovanju i svedočanstva iz prethodne četiri godine školovanja, dokument kojim dokazuju bugarsko poreklo, fotokopiju pasoša, uverenje iz knjige državljana R. Srbije, uverenje o prebivalištu, prijavu i lični formular, koji se preuzimaju sa sajta MON-a, kao i dve fotografije formata kao za pasoš.

Poslednjih godina veliki broj maturanata se prijavljuje za studije u susednoj Bugarskoj, ali će, prema rečima direktorke Gimnazije Snežane Simeonov, tačan broj budućih studenata koji su izrazili želju da se školuju u Bugarskoj biti poznat tek nakon završene prijave. Pored budućih brucoša iz Gimnazije “Sv. Kirilo i Metodije”, kaže Simeonova, za polaganje prijemnog ispita zainteresovani su i svršeni srednjoškolci iz Pirota.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar