Leto 2017. u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“: Šta čitaju ljubitelji knjige u Dimitrovgradu?

Dok su u dvorištu Narodne biblioteke “Detko Petrov” u Dimitrovgradu u toku radovi na izgradnji letnje scene link zaposleni i u toku leta nastavljaju sa uobičajenim radom sa čitaocima. Pokušali smo da saznamo šta je najpopularnije među ljubiteljima knjige koji u toplim letnjim danima navraćaju u Biblioteku, a u tome nam je pomogla Vesna Vladimirov, koja u Biblioteci na poziciji bibliotekara radi već šesnaest i po godina.

Prema njenim rečima, za vreme letnjeg raspusta u Biblioteku navraćaju mladi, kako osnovci i srednjoškolci, tako i studenti. Dok učenici koriste raspust da pročitaju lektire za narednu školsku godinu, studenti se biblioteci u Dimitrovgradu okreću u potrazi za stručnom literaturom koja im je potrebna za pripremanje ispita. Iako, kaže Vladimirova, bibliotečki fond nudi stručnu literaturu kako na srpskom, tako i na bugarskom jeziku, dešava se i da Biblioteka ne može da izađe u susret svim zahtevima studenata, odnosno ne poseduje dovoljno stručne literature iz pojedinih oblasti.

A tražena literatura je raznolika – od pedagogije i psihologije, preko tehničkih nauka, pa do medicine i istorije. Naravno, učenici i studenti povremeno priušte sebi i poneku knjigu van školskog, odnosno fakultetskog programa, pri čemu je među „starijom“ omladinom dosta popularna epska fantastika, dok su mlađima zanimljiva dela Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Džeklin Vilson, Megan Makdonald, Enid Blajton, a zainteresovani su i za enciklopedije. Upis novih članova za vreme leta specifičan je i po tome, kaže naša sagovornica, što se u Biblioteku upisuju i deca koja nisu iz Dimitrovgrada, ali letnji raspust provode kod baka i deka koji ovde žive, te takođe koriste priliku da se posluže knjigama iz ovdašnje bibliotečke ponude.

Dimitrovgrađani koji su, u doba interneta i elektronskih knjiga, i dalje zadržali naviku da posećuju biblioteku uzimaju podjednako i domaće i strane autore, a prema zapažanju bibliotekarke Vesne Vladimirov, među imenima domaće književnosti u poslednje vreme su najpopularnije knjige Gorana Petrovića, Marije Jovanović, Vanje Bulića, Gordane Kuić, kao i Ljiljane Habjanović-Đurović, Isidore Bjelice i Mirjane Bobić-Mojsilović. Od stranih autora često se čitaju Orhan Pamuk, Žoze Saramago, Paulo Koeljo, Mario Vargas Ljosa, ali i Luis Bromfild, Den Braun, Nora Roberts, Sidni Šeldon, kao i popularni naslovi Stivena Kinga i Roberta Ladlama.

U aktuelno vreme godišnjih odmora i letovanja, dimitrovgradsku Narodnu biblioteku posećuju i ljudi koji se pre odlaska na odmor “opremaju” zanimljivim štivom kojim će prekratiti slobodno vreme. Mada su među posetiocima čitaoci različitih uzrasta i obrazovnih profila, kao i penzioneri, uglavnom dolazi više žena nego muškaraca, a najčešće se, mada nije pravilo, uzima beletristika i „lakša“ literatura, pri čemu su naročito popularne romansirane biografije. Ipak, i dalje se čitaju i klasici, a kako tvrdi naša sagovornica, u Biblioteku dolazi i par čitalaca koji uzimaju skoro isključivo popularnu psihologiju.

Ima posetilaca koji su stvorili naviku da tokom cele godine dolaze u biblioteku kako bi čitali novine, pa sa ovim običajem nastavljaju i u toku leta. Biblioteka nudi čitaocima časopise „Bazar“ i „Glorija“, od dnevnih listova „Politiku“, „Večernje novosti“ i „Sportski žurnal“, kao i „Politikin zabavnik“ i „Bratstvo“. Sva izdanja osim „Politike“ mogu se i iznajmiti za čitanje, a redovno se uzimaju dodaci „Život plus“ i „Magazin“.

Zanimljivo štivo koje se može naći u bibliotečkoj ponudi su i stripovi, koji su, interesantno, prilično aktuelni i među mlađim čitaocima, ali i među starijima, onima koji ljubav prema „devetoj umetnosti“ nose još iz detinjstva. U ponudi je i izvestan broj naslova na engleskom, nemačkom, ruskom i drugim stranim jezicima, za koje se povremeno takođe nađu interesenti.

Krajem prethodne sedmice broj čitalaca upisanih u Narodnu biblioteku “Detko Petrov” u Dimitrovgradu bio je 345, a među njima je i 72 svršenih đaka prvaka, koji su krajem marta ove godine povodom Svetskog dana knjige za decu besplatno dobili svoje prve članske karte. link 

Prethodna godina završena je sa 489 upisanih čitalaca, 2015. upisano ih je ukupno 399, a 2014. Biblioteka je imala 483 člana. Ponuda Narodne biblioteke “Detko Petrov” stalno se uvećava – pored nekoliko donacija koje su pristigle od početka godine, trenutno pristižu i knjige iz Ministarstva kulture, a upis i obrada novih naslova popularne i stručne literature je u toku.

Pogodnost koju odnedavno pruža Narodna biblioteka u Dimitrovgradu je i besplatno korišćenje računara i interneta u tzv. sobi Detka Petrova. Ipak, da li zbog nedovoljne informisanosti ili iz nekog drugog razloga, interesovanje posetilaca  trenutno je veoma malo.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar