Crta: U 52 grada i opštine u Srbiji zabeležen fenomen preletača

Predstavnik organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je u 52 opštine i grada u Srbiji zabeležen fenomen “preletača”, koji je naročito zastupljen nakon lokalnih izbora, a tako se pune redovi vladajućih koalicija, objavljuje agencija Beta.    

“Došli smo do statistike koja nam govori da je ukupno u 52 grada i opštine zabeležen fenomen preletača, kao i da su svi preletači ušli u vladajuće stranke i time ih ili ojačali ili napravili mogućnost da vladajuće stranke koje su na republičkom nivou u vlasti, budu preslikane u istoj ili većoj meri i na lokalu”, naveo je Nedeljkov.

Dodao je i da od ukupno 181 odbornika i odbornica koji su promenili stranačke boje, ako se govori o gradovima, najviše “preletača” ima u Pančevu 12, u Kragujevcu 11, Merošini 10 i Žablju devet.

Nedeljkov je dodao da su stranke najčešće ustrojene poput preduzeća, da se mnoge formiraju isključivo da bi bile “dobre udavače”, te da postoje i satelitske partije koje, kako je naveo, služe tome da se oslabe protivnici i direktni takmaci velikih stranaka.

Politikolog Dušan Vučićević izjavio je da su u Srbiji, naročito kod mladih, izražena antipartijska osećanja, jer se politikom bave “oni sa dna kace”.

“Otuda i izraženi antipartijski sentimenti u jednom delu srpskog društva, naročito kod mladih i visokoobrazovanih. Kada vidite da se politikom uglavnom bave oni sa dna kace gledate da te iz kace pobegnete”, rekao je Vučićević za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je ocenio da je poverenje gradjana u političke partije na niskom nivou zbog toga što vide da se tu mahom ne radi o interesima društva i gradjana, već o uskostranačkim interesima koji su najčešće ograničeni na jednu manju grupu ljudi na vrhu stranke.

Prema njegovim rečima, ne treba verovati partijama u Srbiji da, navodno, imaju oko milion i po članova.

Vučićević je naveo da uporedni podaci iz relevantnih medjunarodnih istraživanja pokazuju da je partijskih članova daleko manje nego što to partije navode.

“U poslednjem istraživanju Svetske studije vrednosti iz 2009. godine samo je 2,7 odsto ispitanika u Srbiji izjavilo da sebe smatra aktivnim članovima partija. Moguće je da je taj broj u poslednjih nekoliko godina, istovremeno sa osnaživanjem pipaka partijske države, narastao, ali ne verujem da se radi o prevelikom skoku. Ukupan broj članova partija aktivnih i neaktivnih verovatno se i dalje kreće negde izmedju 10 i 12 odsto”, kazao je Vučićević.

Izvor: Beta

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar