U čast 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića velika svečanost 15. septembra na Univerzitetu u Nišu

Na osnovu testamenta Ive Andrića, 12. marta 1976. godine, počela je sa radom Zadužbina Ive Andrića, sa ciljem da se njegova zaostavština sačuva kao celina i da se može koristiti za opšte kulturne  i humanitarne  potrebe. Od 1975. godine na osnovu piščeve testamentne volje dodeljuje se Andrićevu nagradu za najbolju priču ili zbirku, a od 1982. godine Zadužbina izdaje časopis „Sveske Zadužbine  Ive Andrića“, koji izlazi jednom godišnje. Časopis objavljuje rukopise, prepiske i naučno-kritičke studije o Andrićevom delu i njegovom životu.

U čast ovog srpskog nobelovca, ogranak SANU u Nišu, Univerzitet i univerztetska biblioteka „Nikola Tesla“ obeležavaju 125 godina od rođenja Ive Andrića u petak 15. septembra. Sečanost će biti održana na Univerzitetu sa početkom u 13:00 časova. U okviru svečanosti centralno mesto zauzeće Beseda  o Ivi Andriću akademika Mira Vuksanovića, predsednika UO  Zadužbine „Ivo Andrić“.

Obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića, dobitnika Nobelove Nagrade za književnost, počeće pozdravnim govorom akademika Ninoslava Stojadinovića, predsednika Ogranka SANU u Nišu, a potom će Aleksandar Mihailović, prvak drame Narodnog pozoriša u Nišu, pročitati tekst kojim se Ivo Andrić obratio studentima u Nišu 15. oktobra 1965. godine na dan osnivanja Univerziteta, kada je nekoliko dana boravio u gradu na Nišavi.

Ukupnoj atmosferi obeležavanja jubileja doprineće i studenti Fakulteta umetnosti u Nišu  u klasi profesora Ane Veličković Igić – Kristina Krsmanović, flauta  i Petar Jovanović, gitara koji će izvesti Rumunske igre kompozitora Bele Bartoka.

Pripremio Ž. Kostić

Foto: Univerzitet u Nišu

Napisao/la

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Bez komentara

Ostavi komentar