a
 

Potpisan Proglas o slobodi medija – Među potpisnicima novinari portalа FAR i udruženja „Emblema“ iz Dimitrovgrada

Grupa za slobodu medija organizovala je na Dorćol Placu u Beogradu zajedničko okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji. Prisutnim građankama i građanima obratili su se novinari iz Vojvodine Marina Fratucan i Željko Bodrožić, nakon čega su prikazani video spotovi 12 novinara sa porukom – Zašto sam deo borbe za slobodu medija? Poruke su, između ostalih, uputili novinari Nedim Sejdinović, Slobodan Lekić, Danica Vučenić, Antonela Riha i drugi.

Prikazan je i dokumentarni film o nedeljniku “Vranjske”, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, čije je gašenje zbog stalnih političkih pritisaka bilo direktan povod za formiranje Grupe za slobodu medija.

Prisutnima se obratio i Vukašin Obradović, osnivač i glavni i odgovorni urednik “Vranjskih”.

“Ovde sam zbog vas, ovde sam zbog svih onih koji su se okupili ispred Vlade Srbije tog dana i kasnije podržali naš protest. Ali ovde sam još zbog nečega. Zato što ste vi tog dana razbili moj očaj i dali mi jednu novu nadu koju sam izgubio za ove 23 godine, tragajući negde za istinom, pravdom, profesionalizmom” – kazao je Obradović i dodao:

“Ovde sam zbog vas jer nemam gde da budem na drugom mestu. Mi moramo ovoga puta sada ili nikada zajedno sa gradjanima Sbije da odgovorimo na to kljućno pitanje – Hoćemo li slobodne medije, hoćemo li slobodne novinare, hoćemo li dostojanstven život? I ovoga puta ne smemo da napravimo grešku. Ne obraćamo se ni vlasti, ni opoziciji, barem ne ja. Naša meta I naš cilj su građani i građani moraju da kažu i da nam pokažu da li su sa nama, da li oni žele da žive u medijskom mraku ili žele da budu slobodni, jer nema slobodnih građana bez slobodnih medija. Ja sam uveren da smo napravili prvi korak zajedno. Ja svojim očajničkim potezom, a vi podrškom”.

U ime Grupe za slobodu medija obratila se Maja Stojanović, koja je naglasila da je povod za okupljanje u ovu grupu “Vranjske”, ali pre svega novinari koji tamo rade i zato što su slobodni novinari srž slobonih medija.

Novinarka Tamara Skrozza je u celosti pročitala Proglas sa za slobodu medija:

Mi – građani i građanke, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva

ŽELIMO da prestane političko, fizičko i finansijsko ugnjetavanje medija; da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodno govore i misle; da se novinarima omogući da se svojim poslom bave profesionalno, odgovorno i pošteno, bez urušavanja njihove slobode i egzistencije.

HOĆEMO medijsku i javnu scenu na kojoj se poštuju Ustav, zakoni i ljudska prava – na kojoj nema s jedne strane podobnih i privilegovanih, a s druge nepodobnih, nepoželjnih i progonjenih; na kojoj su ljudi ravnopravni, bez obzira na političko i bilo koje drugo opredeljenje.

TRAŽIMO da nam se omogući pravo da radimo, govorimo i mislimo; da nam se ne ugrožava bezbednost, pa i opstanak; da ne strepimo šta ćemo o sebi pročitati na naslovnim stranama režimskih medija, a kojim će nam se uvredama obratiti ovaj ili onaj državni funkcioner ili stranka.

U interesu je javnosti, svakog građanina i građanke ove države da budu pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani; da u medijima pronađu informacije koje ih se lično tiču, koje utiču na njihov život, a ne samo i isključivo poluistine, laži i politički dirigovane kampanje.

U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se – uprkos svim pritiscima – i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obaveštavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez ulepšavanja i propagande.

Sve to dovedeno je pod znak pitanja slobodnim tumačenjem i nepoštovanjem medijskih i drugih zakona, primenom selektivne pravde koja pogađa samo one koji se ogreše o vlast, sve različitijim formama političkog i državnog nasilja nad medijima.

Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka.

Izbor više ne postoji.

Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe.

I zato danas govorimo. 

Nakon toga pristupilo se potpisivanju Proglasa za slobodu medija, a među potpisnicima su Petar Videnov, odgovorni urednik Internet Portala FAR, Slaviša Milanov, predsednik udruženja građana “Emblema” iz Dimitrovgrada, dopisnik portala “Far” iz Beograda novinar Slobodan Aleksić Ćosa i predstavnici udruženja caribrođana u Beogradu “Pametnik”.

Rad Grupe za slobodu medija do sada je podržalo više od 200 medija i organizacija u Srbiji, a domaćini skupa bili su izdavačko preduzeće „Clio“ i Novi optimizam.

P. Videnov

Foto: Slobodan Aleksić Ćosa/Boka Teatroteka

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar