Internet Portal FAR izražava solidarnost sa kolegom Vukašinom Obradovićem i novinarskim udruženjima u borbi za slobodu medija u Srbiji

Dvojezični Internet Portal FAR izražava veliku zabrinutost zbog gušenja slobode medija i konstantnog političkog i ekonomskog pritiska na medije u Srbiji koji nisu bliski vlastima, a koji žele da svoju novinarsku misiju obavljaju profesionalno uz poštovanje novinarskih postulata i etičkog kodeksa u novinarstvu.

Sloboda medijskog izražavanja je deo jednog demokratskog društva kojem težimo, te portal Far izražava i veliko žaljenje zbog gašenja nedeljnika “Vranjske”, jednog od najboljih lokalnih medija u Srbiji i situacije u kojoj se našao naš kolega i doskorašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, a koji je bio primoran da dugogodišnju borbu za slobodu medija nastavi štrajkom glađu. Ovo je jedna velika opomena i apel svim medijima, novinarskim udruženjima, nevladinom sektoru, međunarodnim ogranizacijama i javnosti u Srbiji da se konačno preduzmu ozbiljni koraci u pravcu rešavanja ovog velikog problema.

Svesni smo činjenice na sve učestalije napade i pretnje na novinare i medije širom Srbije, ali i na činjenicu da su posebno lokalni mediji i mediji civilnog društva često puta otvoreno ili prikriveno diskriminisani, što takođe obeshrabruje medijske profesionalce u celini.

Zato ovim putem izražavamo solidarnost sa našim kolegom Vukašinom Obradovićem i svim medijskim udruženjima koja su stala u odbranu profesije i iskreno verujemo da zajedničkim snagama istrajemo u borbi protiv “tutora novinarstva”, a sve u službi građanki i građana Srbije.

Internet Portal Far

U Dimitrovgradu, 20.09.2017. godine

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar