OŠ “Hristo Botev” u Dimitrovgradu prigodnom svečanošću obeležila Dan škole

U Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu, koja ove godine obeležava 149. godinu rada, danas je prigodnom svečanošću obeležen Dan škole.

Pred brojnom publikom – učenicima, prosvetnim radnicima, predstavnicima lokalne samouprave i institucija, kao i Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu, dimitrovgradski osnovci predstavili su recital o životu i delu velikog bugarskog pesnika i revolucionara čije ime nosi škola. Prisutni su uživali i u recitovanju poznatih stihova Hrista Boteva i predstavljanju školskog hora, koji je otvorio svečanost školskom himnom i oduševio prisutne izvođenjem pesme „Hubava si, moja goro“.

Goste je pozdravila direktorka OŠ „Hristo Botev“ Katarina Simeonov, koja se između ostalog osvrnula na niz aktivnosti koje je škola uspešno organizovala u proteklom periodu i veliki trud i izvanredne uspehe učenika, koji su postignuti uprkos otežanim uslovima za rad u školi usled radova na rekonstrukciji.

Dan škole bio je prilika i da se posebno pohvale učenici koji su postigli zapažene rezultate na brojnim takmičenjima iz različitih oblasti – jezika i književnosti, prirodnih i društvenih nauka, kao i sporta.

Najuspešniji takmičari  ovom prilikom su nagrađeni knjigama i diplomama, a zahvalnice su dobili i nastavnici i učitelji koji su se istakli značajnim postignućima u svom radu.

Uz sve pohvale za dosadašnji i lepe želje za budući rad škole, prisutne su povodom praznika pozdravili i opštinski većnik za obrazovanje i informisanje Dejan Milev, kao i opunomoćeni ministar Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Nikolaj Kolev.

Pored još boljih uslova za rad od naredne školske godine, najavljeno je i da će Osnovna škola „Hristo Botev“ u narednom periodu dobiti i svoju školsku zastavu, kao poklon od Državne agencije za Bugare u dijaspori i KIC „Caribrod“.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar