OŠ „Hristo Botev“ priprema program povodom početka nove školske godine

Prvog nastavnog dana u novoj 2018/2019. školskoj godini – u ponedeljak, 3. septembra, na platou ispred Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu biće priređen svečani program za učenike škole, kao i za sve zainteresovane građane.

„Na prigodan način učenici četvrtog razreda sa svojim učiteljicama i školski hor pozdraviće đake prvake i poželeti im dobrodošlicu, a svim našim učenicima zaželeti uspešnu novu školsku godinu“, kaže direktor škole Katarina Simeonov i dodaje da će programu prisustvovati i visoki gosti, predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Bugarske i Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i ambasador Republike Bugarske u Srbiji gospodin Radko Vlajkov sa svojim saradnicima.

Početak školske godine prigodnim programom obeležiće i osnovci u selu Željuša, koji će svoju tradicionalnu priredbu izneti u 9:00 časova.

„Uprava škole će svakako uvažiti i njihov program, a hteli smo da tog dana ispoštujemo i učenike koji se obrazuju u izdvojenom odeljenju u selu Trnski Odorovci“, kaže Simeonova.

Program u centralnoj školi u Dimitrovgradu počinje u 12:00 časova, a u slučaju lošeg vremena, svečanost će biti održana u holu škole.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar