Učestala kiša i duga žetvena kampanja uticaće na pad kvaliteta pšenice i brašna, kažu agrostručnjaci i naglašavaju da ćemo ove godine kupovati hleb i pecivo slabijeg kvaliteta nego prethodnih godina. Ovo se ne odnosi samo na potrošače u Srbiji, koji najčešće biraju belu veknu, već i za one u regionu. Naime, problem sa kvalitetom žita imaju poljoprivredni proizvođači i u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.
Prema rečima Vukosava Sakovića, iz Udruženja „Žita Srbije”, česte padavine su umanjile kvalitet zrna ovogodišnjeg roda pšenice za oko 60 odsto. Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijalost zrna zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta. Saković naglašava ako ovakvo hlebno zrno ako koristi se koristi za ishranu stoke moralo bi da se meša s kvalitetnom pšenicom,
I na području Pirotskog okruga umanjen je kvalitet hlebnog zrna, a zbog obilnih padavina, iako su pri kraju, žetveni poslovi kasne, ističu stručnjaci Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot.
P. Videnov (izvor Agro dan / Politika / PSSS Pirot)
Foto: Petar Videnov