Glavni muzički program Nišvilla: „EARTH & SKY STAGE“ od 9. do 12. avgusta

Svi ljubitelji džeza će u glavnom programu “Nišville festivala” od 9. do 12. avgusta biti u prilici da uživaju u nastupima nekih od najvećih svetskih muzičara, a za četiri večeri prodefilovaće 25 domaćih i inostranih bendova.

Prve večeri, u četvrtak, 9. avgusta, nastupiće najpre “Monsegur youth big band” ft. ”Guests from Nis” u sklopu zajedničkog projekta u okviru koga nastupaju profesori i mladi muzičari iz dva grada.

Jednom od najboljih džez bubnjara Lazaru Tošiću biće dodeljena nagrada za životno delo, nakon čega će on nastupiti sa svojim bendom.

U okviru svoje velike svetske turneje na kojoj obeležavaju pedesetogodišnjicu svog postojanja, po prvi put u Srbiji nastupaju dobitnici Gremi nagrade i donose kombinaciju regea, džeza i popa u Niš, bend  “Inner Circle”.

Kao četvrta džez atrakcija, ali i još jedan Gremi vlasnik, najznačajniji alt-saksofonista svog vremena Kenny Garrett, takođe prvi put u Srbiji, nastupiće sa svojim kvintetom.

Kenny Garrett

Za kraj prvog festivalskog dana predstaviće se sastav iz ruske oblasti Tuva na samoj granici sa Moldavijom “Hartyga” i izraelski “The paz band”, koji predvodi pevačica Gal De Paz, a koji su bili predgrupa rok i bluz zvezdama kao što su “Aerosmith” i Joss Stone.

U petak, 10. avgusta, očekuju nas nastupi najpre jednog od najboljih poljskih sastava savremenijeg džez izraza “Wojcinski/Szmanda quartet”, uslediće i “Vein trio” iz Švajcarske, a zatim i najtraženiji muzičar na njujorškoj sceni, ruski saksofonista Dmitry Baevsky sa svojim kvartetom.

Kao zvezde večeri nastupiće bračni par Omar Hakim i Rachel Z u okviru sastava “OZ experience”. On je najpoznatiji bubnjar na prelazu u novi milenijum, a ona pijanistkinja koja je nastupala sa velikanima džeza kao što je Al Di Meola.

Na Nišville po prvi put dolazi najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena “The Manhattan transfer”. Ova grupa je osvojila 10 Gremi nagrada, a njihov album iz 1985. godine je bio drugi najnominovaniji album u istoriji odmah iza “Thrillera” Michael Jacksona.

Kraj večeri rezervisan je za sedmočlani “The Juke joint royals” iz Austrije  i  za najbolju soul pevačicu iz Bugarske po oceni BBC radija, Ruth Kolevu.

Lisa Simone

Treće večeri festivala, u subotu, 11. avgusta, biće obeleženo 85 godina od rođenja Nine Simone, kada će nastupiti njena ćerka Lisa Simone i jedan od najpopularnijih latino džez sastava, britanski bend “Matt Bianco”.

“Matt Bianco”

Početak večeri, pre nastupa ovih headlinera, obeležiće italijanski džez kvartet “Motel Kaiju”, koji kombinuje elektro-pop osamdesetih i vintage zvuk sintisajzera, zatim veliki džez orkestar iz slovenačkog gradića Grosuplja, “Big band Grosuplje” i “Project grand slam” iz Sjedinjenih Država, čiji je muzički koncept kombinacija džeza i moćnog rok ritma.

Nakon Lise Simone i “Matt Bianco”, veče završavaju Frank Solivan & “Dirty kitchen”, Amerikanci koji su po drugi put imenovani za “najbolju instrumentalnu grupu godine”.

Program za poslednje, četvrto veče festivala – nedelju, 12. avgust, najpre donosi nastup jednog od najstarijih i najuglednijih evropskih i ruskih dixieland sastava “Uralsky dixieland band”, a zatim će svirati litvanski saksofonista Kestutis Vaiginis sa svojim bendom u okviru tradicionalne saradnje Nišvilla i Kaunas jazz festivala.

“Black art jazz collective”, sekstet američkih post bop muzičara mlađe generacije biće treći nastup večeri, nakon čega na scenu stupa kineski džez muzičar Li Xiaochuan sa svojim kvintetom.

Bend koji je zasada izazvao najveće interesovanje publike, “Gipsy kings”, nastupiće sa svojim osnivačem Pacom Baliardom, kome će biti uručena Nagrada za fuziju džeza sa drugim pravcima “Šaban Bajramović”.

Festival po tradiciji zatvaraju niški muzičari, a ove godine će to biti Dejan Najdanović Najda (ex “Generacija 5” i “Smak”), koji svoj autorski izraz bazira na fuziji bluza i roka i tradicionalne muzike sa juga.

Koncerti na “EARTH & SKY” stejdžu počinju svake večeri u 19:30 časova.

Izvor i foto: Nišville Jazz Festival

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar