a
 

Dan opštine Dimitrovgrad: Svečana sednica, dodela opštinskih priznanja, Festival duvačkih orkestara “Caribrod”, “Izađi mi na teglu”, brojne manifestacije…

U Dimitrovgradu  sve je u znaku obeležavanja Dana opštine – 21. septembra i velikog hrišćanskog praznika Rođenja Presvete Bogorodice, čije ime nosi gradska crkva. Praznik opštine se obeležava nizom prigodnih kulturnih i agro-turističkih manifestacija. 

 

Promocijom monografije “Veliki majstori malog fudbala” autora Slobodana Krstića i koncertom duvačkog orkestra Vaška godba vrh na Laškim iz Slovenije sinoć je počela trodnevna svečanost povodom Dana opštine, a nastavljena jutros prazničnom liturgijom u crkvi Rođenje Presvete Bogorodice i litijom centralnim gradskim ulicama.

U prisustvu brojnih zvanica na svečanoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad, koja je zakazana za danas u 17:00 časova, u renoviranoj sali Centra za kulturu, najzaslužnijim ustanovama, organizacijama i pojedincima biće uručena opštinska priznanja.

Predloženo je da opštinska nagrada u vidu zlatnika ove godine posthumno bude dodeljena Đorđu Dimovu, doktoru veterinarske medicine za predanost veterinarskoj  struci i posvećenost u izgradnji lokalne samouprave u službi građana. Za opštinska priznanja predloženi su Jordan Stavrov – potpukovnik i pisac za postignute rezultate i zalaganje u oblasti kulturnog i društvenog života, Ivica Manojlović – policijski službenik Stanice granične policije Dimitrovgrad za postignute rezultate u obavljanju poslova zaštite i bezbednosti državne granice, Jasminka Mančev – direktor Narodne biblioteke “Detko Petrov” za postignute rezultate i zalaganje u oblasti kulturnog i društvenog života, doc. dr Vesna Nikolov, docent i neurohirurg poreklom iz sela Izatovci,  doktor Kliničkog centra u Nišu i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, dr Rosica Mladenov – režiser u BNT, doktor nauka u oblasti filmske i medijske umetnosti i honorarni professor u NATFIZ-u, zbog promovisanja opštine Dimitrovgrad i Fondacija “Zamisli život” za postignute rezultate u rešavanju zdravstvenih i socijalnih problema u opštini Dimitrovgrad. O ovim predlozima izjasniće se odbornici Skupštine opštine na današnjem radnom delu sednice, koja će biti održana u 15:30 sati.

Pre početka svečane sednica defileom sva 4 orkestra iz Srbije, Rumunije i Slovenije u 16:20 sati biće zvanično otvoren drugi Festival duvačkih orkestara „Caribrod“.

Izložbeno-prodajna postavka tradicionalnih zanata, domaće radinosti i domaćih proizvoda, takozvana “Ulica starih zanata”, biće otvorena od 16:00 do 20:00 časova od galerije do hotela “Saks-Balkan”.

U subotu 22. septembra, trećeg dana obeležavanja praznika opštine u centru grada, biće održano takmičenje u pripremi ajvara “Izađi mi na teglu”. Takmičenje prati zabavni program i nagradne igre, a novina ove godine je i degustacija zaboravljenih jela Srbije koju organizuje Coca Cola. Istog dana novinari i turistički predstavnici imaće priliku da obiđu domaćinstva koja se bave uzgojem starih autohtonih rasa, čime će biti promovisani agro-turistički potencijali na obroncima Stare planine.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov / Milana Videnov / Mikan Andreev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar