Evropska nedelja imunizacije – u okrugu MMR vakcinu do 2. godine primilo 68% dece

Na području Pirotskog okruga u 2023. godini obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u 2. godini života iznosi 67,5%, dok je vakcinisano 170 deteta propuštenih godišta MMR vakcinom. Iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje kažu da je pri upisu u prvi razred obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u 7. godini života 92,8%.

U toku ove nedelje sprovode se aktivnosti na povećanju obuhvata vakcinacije prema kalendaru imunizacije, a iz ZZJZ Pirot saopštavaju da je 2023. godini registrovan snižen obuhvat vakcininacijom protiv pneumokoka, koji iznosi 86,7% u prvoj godini života, a 73,8% u 2. godini.

“Inače vakcinacija ostalim vakcinama beleži obuhvat iznad 95%. I dalje je neophodno kontinuirano sprovoditi osnovne strategije prema planu aktivnosti eliminacije morbila koje se odnose na dostizanje i održavanje obuhvata preko 95% u svim administrativnim jedinicama, dostizanje i održavanje indikatora kvaliteta u aktivnom nadzoru i sprovođenje dopunske imunizacije nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica. Potrebno je neizostavno realizovati imunizaciju propuštenih godišta” – saopštavaju iz ZZJZ.

Inače, ova 19. po redu Nedelja imunizacije obeležava se pod sloganom „Zaštita generacija“ kako bi svim osobama ma gde živele, bile dostupne vakcine u cilju sprečavanja bolesti i komplikacija, što je u korelaciji sa dužim i zdravijim životom.

“Epidemije malih boginja i importovanje divljeg virusa dečije paralize/vakcina deriviranog virusa dečije paralize predstavljaju i dalje zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom za zemlje Evropskog regiona SZO, pa je neophodno intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima aktivnosti na održavanju statusa održavanja zemlje bez poliomijelitisa i eliminacije morbila u Republici Srbiji” – kažu u Zavodu.

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom, jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa, koji je SZO inicirala u oktobru 2005. godine.

Globalni podaci pokazuju da je u 2021. godini prosečan obuhvat na globalnom nivou vakcinama protiv 11 bolesti iznosio 71%, što je gotovo devet puta više nego 1980. godine (8%).

Procenjuje se da će se u periodu 2021-2030. godine prevenirati imunizacijom 51 milion smrtnih ishoda, odnosno da će vakcinacijom protiv morbila biti spašeno blizu 19 miliona života, a vakcinacijom protiv hepatitisa V 14 miliona života.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar