Nišville u Beogradu, 2. decembra u Sava Centru: Nišville Big Band predgrupa Gipsy Kings

U sklopu velikog koncerta “Nišville u Beogradu”, 2. decembra u Sava Centru sa čuvenim sastavom Gipsy Kings koji predvodi osnivač Paco Baliardo, nastupiće i Nišville Big Band  koji je za nešto više od godinu I po dana postojanja imao zapažene nastuše na džez festivalima u Srbiji i Bugraskoj kao i nekoliko samostalnih koncerata u Nišu u okolnim gradovima. 

Nišville Big Band je formiran početkom 2017. godine, na inicijativu Nišville jazz festivala, odnosno, zbog realizacije Big Band Tango Jazz projecta (veoma zahtevni big band aranžmani poznatih tango kompozicija) u okviru Nišvilla 2017 zajedno sa kvartetom argentinskih muzičara i profesora. Ovaj veliki džez orkestra koji sačinjavaju profesori i studenti muzičke škole, Fakulteta umetnosti u Nišu i drugih univerziteta, kao i više muzičara koji su već godinama aktivni u sklopu nekoliko niških combo jazz sastava, tada je predvodio profesor Vladan Karadžova. Ohrabreni odličnim prijemom publike ali i kritike, sami muzičari odlučuju da bi bila velika šteta da se ta priča završi kao projekat za “jednokratnu upotrebu”, odnosno, da bila velika šteta da se ne iskoriste očigledni potencijali koji su se u Nišu iskristalisali tokom poslednje decenije. Kao dirigent, big bendu se priključio doktor sociologije Dragoslav B. Petrović, koji je kao dirigent vojnih orkrestara u Nišu i Beogradu formirao i vodio uspešne džez big band formacije, a dotadašnji dirigent Vladan Karadžov je preuzeo ulogu kontrabasiste.

Na poziv organizatora Internacioanalnog džez festivala u Banskom (Bugarska), Nišville Big Band je ove godine otvorio tu manifestaciju programom sastavljenim od poznatih džez standarda, nekoliko tradicionalnih starih gradskih pesama u vrhunskim aranžmanima, kao i nekim od popularnih hitova zabavne muzike u džez obradi, u izvođenju vokalnih solista iz Niša.

Specijalni gost na manifestaciji Nišville u Beogradu 2. Decembra u Sava Centru biće legenda srpskog i jugoslovenskog džeza, dugogodišnji dirigent Big Benda RTB – Vojislav Bubiša Simić čije će aranžmane starogradskih pesama za veliki džez orkestar Nišville big bend izvestii i ovom prilkom, a biće pozvan i da diriguje svoju kompoziciju “Pozdrav Kauntu Bejziju” koja je bila na repertoaru  Big benda Radio Beograda 1958. godine na festivalu u Juan Les Pinsu – kada je beogradski orkestar proglađen najboljim velikim džez orkestrom u Evropi.

U sklopu akcije decentralizacije kulture  “Nišville u Beogradu”, pored “Gipsy Kingsa”, nastupiće i  verovatno najcenjeniju srpski bend u inostranstvu “Eyot”, a u pauzama i neposredno pred početak programa u velikoj Sali Sava Centra, publika će u holu moći da čuje “Youth Nišville Orchestra” koji čine niški učesnici “SaNiTi Youth Jazz Projekta!” koji je ovog leta i jeseni okupio mlade muzučare iz Sarajeva, Niša i Tirane, a podržan je od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), kao  niški sastavav “Jayus Jazz”, koji će otvoriti jubilarno izdanje Nišville jazz festivala 2019.

Takođe u holu Sava Centra, publika će moći da pogleda izložbu radova sa umetničke kolonije Nišvilla – “Art to go jazzy”, kao i prezentaciju strip radova nastalih tokom programa Nišville Striporama 2018, među kojima i radove jednog od crtača Supermena – Pitera Bogdanoviča.

Izvor i foto: Nišvil

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar