Raspisan drugi poziv za IPARD podsticaje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srbije raspisalo je krajem decembra 2018. godine drugi javni poziv za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje. Predmet ovog poziva su investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda (Mera 3), a prihvatljivi su troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme i mehanizacije. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća. Zahtev za odobravanje projekta može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija.

Vlada Srbije je po ovom Javnom pozivu opredelila sredstva u iznosu od 3.525.926.538 dinara, a visina podsticaja je 50%, odnosno 60% prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u okviru svih sektora je deset hiljada evra, dok je maksimalni podsticaj u okviru sektora voća i i povrća i sektora mesa milion evra. U sektoru mleka korisnici mogu da ostvare podsticaj i od dva miliona evra.

IPARD predstavlja instrument Evropske unije za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja, a za programski period 2014. do 2020. godine EU je odredila području Srbije investicionu podršku od 175 miliona evra, namenjenu jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane. Cilje je da ova pomoć pomogne postepenom prilagođavanju standardima EU u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diverzifikaciji ruralne ekonomije. Kroz ovaj program će se podržati i uspostavljanje proizvođačkih grupa, ruralna infrastruktura, obuka, uključujući i savetodavne službe, agro-ekološke šeme, kao i lokalne inicijative.

This image has an empty alt attribute; its file name is 408-1024x582.jpg

Očekuje se da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sredinom ove godine raspisati i drugi poziv za Meru 1 (investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava / izgradnja objekata i nabavka opreme, mašine i mehanizacije uključujući i traktore), a do kraja 2019. godine i prvi poziv za konkurisanje za investicije u okviru Mera 7 i mera 9.

Mera 7 se odnosi na diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, a Mera 9 na tehničku pomoć za potrebe sprovođenja i nadzora programa, kao i u njegovoj eventualnoj izmeni.

Iako još uvek nisu zvanično objavljene informacije o broju podnetih i odobrenih zahteva za IPARD podsticaje tokom 2018. godine, opšti utisak je da većina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji nema uslove da konkuriše za ta sredstva. Poljoprivrednici kao prepreku navode činjenicu da nemaju mogućnosti da obezbede odgovarajuče povoljne kredite, s obzirom da investicija prvo treba da se realizuje, a tek onda nakon terenske kontrole ostvari pravo na isplatu podsticaja. Kao dodatni problem navode da je deo proizvođača opreme svesno povećao cene očekujući time povećanje profita.

Ilustracija ovakvog stava poljoprivrednika je i podatak da je sa područja opštine Dimitrovgrad samo jedno poljoprivredno gazdinstvo konkurisalo za IPARD sredstva tokom 2018. godine.

Detaljan tekst drugog Javnog poziva za podsticaje u okviru Mere 3, može se naći na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

Rok za podnošenje zahteva u okviru ovog drugog Javnog poziva je 11. mart 2019. godine.

 Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar