Od 1. marta merenje koncetracije radona u školama i vrtićima

U više od hiljadu škola i vrtića od ponedeljka će se postavljati detektori za merenje radona, a merenje njegove koncentracije počeće 1.marta. Srbiji u tome pomaže “Međunarodna agencija za atomsku energiju”.

Kako je za RTS, rekla pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković, pre dve godine takvo merenje ovaljeno je u kućama i stanovima. Rezultati su pokazali da okolina Niša i Niške banje ima veću koncentraciju radona, pa se radi na sanaciji objekata kako bi se smanjila koncentracija radona.

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića, prema ranije razvijenoj metodologiji. Oni će biti će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka u tim školama.

“Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde naša deca provode najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakom toga u laboratoriji u Švedskoj”,rekla je Maja Eremić Savković i navela da se rezultati očekuju do 1. septembra.

Ona ja takođe dodala „da ti detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju“.

“Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona biće obavešteno ministarstvo, a ta ustanova biće upoznata sa načinima kako da se to sanira”, istakla je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Radon je prirodni radioaktivan gas bez boje i mirisa i satavni je deo životne sredine i lako se meri u zatvorenom prostoru a koncentracija zavisi od više faktora.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar