Sejdinović: Kampanja nacionalnih saveta protiv rešenja iz nacrta Medijske strategije

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da je trenutno u toku kampanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina protiv rešenja za manjinsko informisanje koja se nalaze u Nacrtu medijske strategije.

Kampanja ima za cilj, kazao je Sejdinović za Betu, da se iz strateškog dokumenta isključe pojedini mehanizmi koji bi trebalo da garantuju veći stepen medijskih sloboda i medijskog profesionalizma u sferi informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

“Nadam se da se sve neće završiti kao prošli put, 2014. godine, kada su donošeni medijski zakoni, kada su slična rešenja kao ova koja se nalaze u nacrtu strategije praktično tokom noći nestali kao proizvod dogovora predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara i drugih manjinskih stranaka sa predstavnicima naprednjačke vlasti”, rekao je Sejdinović.

On je istakao da se medijska scena manjina uređuje u skladu sa generalnim političkim dogovorima da manjinske elite na svom “posedu” mogu da rade što god hoće ukoliko se ne mešaju u poslove “većinske elite”, a da su zbog toga na gubitku i građani, i ljudska prava, i medijske slobode.

“Nacionalni saveti kažu da rešenja iz nacrta Strategije smanjuju stečena prava nacionalnih zajednica, a to apsolutno nije tačno”, tvrdi Sejdinović i kaže da “stečena prava ne podrazumevaju cenzurisane medije, uplašene novinare i dezinformisane građane”.

On je ukazao na to da su procesi koje se dešavaju u većinskoj medijskoj sferi, gde vlada potpuna dominacija vladajuće političke elite, karakteristični i za manjinske medijske scene.

“Dok državna vlast pokušava kontrolu medija da predstavi kao svojevrsni državni interes, manjinske elite pokušavaju da kontrolu medija prikažu kao pravo nacionalnih manjina”, smatra Sejdinović.

On ukazuje da se u Nacrtu medijske strategije nalaze rešenja koja omogućavaju adekvatno, i kontinuirano finansiranje medija i medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, ali istovremeno uvode i odgovornost nacionalnih saveta i kontrolne mehanizme kojima bi se umanjila mogućnost političkih pritisaka i ucena.

“Ova rešenja koja su proistekla iz stavova novinarskih i medijskih udruženja u interesu su gradjana koji se informišu na manjinskim jezicima, novinara koji pišu na manjinskim jezicima i, na kraju, samih medija”, rekao je Sejdinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su Vladi Srbije pismeni prilog javnoj raspravi o Medijskoj strategiji u kojem su ukazali da nisu istinite tvrdnje predstavnika nacionalnih saveta da rešenja iz dokumenta umanjuju stečena prava pripadnika nacionalnih manjina.

“Položaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina u sistemu informisanja na manjinskim jezicima vodi ka latentnoj opasnosti da manjinska medijska scena bude svedena isključivo na aktivnost nacionalnih saveta nacionalnih manjina”, navodi se u dokumentu koja su dva udruženja poslala Vladi Srbije.

Udruženja su navela da “garancije medijskog pluralizma manjinskog informisanja moraju da postoje”. Takođe su ukazali da je cilj rešenja – povećana objektivnost i raznovrsnost izvora i medijskih sadržaja u medijima na jezicima nacionalnih manjina.

Izvor: Beta

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar