a
 

Pašalić: Pritisak na novinare nepodnošljiv

“U saradnji sa novinarskim udruženjima treba napraviti platformu – tačno precizirati šta je pritisak, šta vređanje a šta prekršaj i krivična dela. Pritisak na novinare je postao nepodnošljiv, i nije samo verbalan, već i fizički i ekonomski. Tako se vrši indirekttan pritisak”, rekao je Zoran Pašalić zaštitnik prva građana.

On je gostujući na RTS izneo podatak da su prošle godine zabeležena 102 napada na novinare i 72 slučaja pritiska.
Pašalić je takođe istakao da su vređanja i fizički napadi na novinare ne samo zabrinjavajući, već i opasni.

Zaštitniku građana prošle godine se za pomoć obratilo oko 10.000 ljudi. Gotovo četvrtinu problema, služba ombudsmana je rešila. Najviše žalbi odnosilo se na imovinsko-pravne problem.

“Prioriteti su imovinsko-socijalno-ekonomska prava. Rešili smo jednu četvrtinu od prijavljenih problema. Često rešavanje tih slučajeva ne zavisi od nas, već institucije kojima se obraćamo”, rekao je Pašalić.

Upitan o žalbama građana na rad sudova, ombudsman je rekao da u rad sudstva niko neće i ne treba da se meša, ali da to ne važi za administrativni deo.

Pašalić je isto tako rekao da je veliki problem to što su mnoga preduzeća otišla u stečaj ili privatizovana i na taj način su indirektno građanima uskraćena mnoga prava.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar