Švajcarska pomaže lokalne samouprave u Srbiji

Vlada Švajcarske će sa 230.870 evra, kroz program Swiss PRO, podržati jedinice lokalne samouprave (JLS) da uspostave Savetodavne službe za građane koje će pružiti pomoć za najmanje 5.000 građana i građanki iz ranjivih grupa da ostvare svoja prava.

Kako je saopšteno, javni poziv traje do 16. aprila 2019. godine, a biće podržano do 12 predloga projekata JLS u vrednosti od 13.280 do 16.600 evra.

Pravo učešća ima 99 gradova i opština obuhvaćenih programom koje pripadaju II, III i IV grupi prema stepenu razvijenosti, a nemaju uspostavljenu jedinicu za pružanje besplatne ili savetodavne pravne pomoći. Program, takođe, ohrabruje saradnju lokalnih samouprava, tako da mogu zajedno da učestvuju u pozivu, navedeno je u saopštenju.

Gradovi i opštine koji podnesu najbolje predloge projekata dobiće, osim nepovratnih sredstava za uspostavljanje Savetodavne službe za građane, i tehničku pomoć u vidu izrađene metodologije za rad Savetodavne službe i vođenje evidencije korisnika i korisnica.

Više informacija o pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje, dostupni su na sajtu Programa Swiss PRO.

Program Swiss PRO će, kako se navodi, organizovati informativne sesije širom zemlje od 25. marta do 3. aprila 2019. godine kako bi se zainteresovane lokalne samouprave upoznale sa detaljima programa podrške – od prijavljivanja i učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava.

Izvor: Swiss PRO, Fonet

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar