Gotovo 24.000 vozača napravilo prekršaj tokom prošlonedeljne policijske akcije

Tokom prošlonedeljne policijske akcije i DISPOLA otkriveno je da je prekoračenje brzine prekršaj koji vozači najčešće prave. Neprilagođena i nepropisna brzina je veoma često uzrok saobraćajnih nezgoda sa ozbiljnim posledicama, pa je činjenica da je gotovo 24.000 vozača napravilo ovaj prekršaj više nego poražavajuća.

Samo u toku prethodne nedelje čak 4.000 vozača uhvaćeno je zbog ovog prekršaja, dok je brzinu prekoračilo ukupno 23.965 vozača.

Prema analizama Evropske komisije, pored neprilagođene brzine, glavne pretnje za bezbednost saobraćaja su i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, kao i vožnja pod dejstvom alkohola, ističe Nebojša Arsov, načelnik Saobraćajne policije.

Novina je da je brzina ovog puta merena i noću zahvaljujući novim, efikasnim uređajima. Uz to, sa Internet sistemom je sada povezan i 51 novi radar te je moguće da se nakon merenja uradi pregled podataka radi određivanja najkritičnijih mesta.

Arsov dodaje da će ovo pomoći pri vršenju prostorne i vremenske analize i da će ovi podaci, u kombinaciji sa postojećim podacima o saobraćajnim nezgodama pomoći usmeravanju rada policije i smanjenju broja povređenih na putevima u Srbiji.

Analitičari kažu da je ovakva siva statistika očekivana za ovaj period prelaska iz zime u leto i savetuju da bi vozače trebalo putem medija stalno podsećati da se pridržavaju ograničenja i voze savesno.

Teodora Petrov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar