a

U kakvom položaju su mediji pred Dan slobode medija?

Treći maj je Svetski dan slobode medija i ustanovljen je u Ujedinjenim nacijama 1997. u čast ubijenog kolumbijskog novinara Giljermo Kano Izasa. Tim povodom Ministarstvo kulture i informisanja se oglasilo čestitkom, UNS proglasom u kome zahteva da Vlada uspostavi dijalog sa novinarima i medijima i upozorenjem da je nastavljen sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja, a NUNS i NDNV će organizovati Medijski forum u beogradskom hotelu „Zira“ i Pet minuta gromoglasne tišine.

Ministarstvo kulture i informisanja napominje da novinarstvo treba prvenstveno da bude lojalno građanima, a novinari da govore istinu i pruže pouzdane i proverene informacije.

Sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije,ukazuje Minsiarstvo.

Ministarstvo, takođe najoštrije osuđuje sve pretnje, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika i smatra nedopustivim zastrašivanje predstavnika medija i njihovih porodica zbog činjenice da obavljaju svoj posao.

Istovremeno, Udruženje novinara Srbije je objaavilo proglas u kome zahteva da Vlada Srbije uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

Zahteva se da se izmenama medijskog zakonodavstva osigura obaveza lokalnih samouprava, osim u gradovima sa više od 300.000 stanovnika, da izdvajaju najmanje dva odsto budžeta za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja uključujući i informativne programe.

Sunovrat projektnog sufinansiranja i nasilje nad novinarima

Iz UNS-a isto tako upozoravaju da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po paljenju kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara “Evropljanina” i “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara”, takođe navode iz UNS-a.

Podsećaju i da na Svetski dan slobode medija vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, 19. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine odugovlači spor po njenoj tužbi .

NUNS I NDNV 3. maj će obeležiti Medijskim forumom u beogradskom hotelu “Zira”. Forum je posvećen pložaju novinara i novinarstva u Srbiji.
Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju novinare i medije da na Svetski dan slobode medija u petak 3. maja, u pet do 12 isključe ton, zamrače ekrane i pridruže se međunarodnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar