Sa izložbe “Azbuka i istorija” u Podgorici: Očuvanje dela Kirila i Metodija je obaveza današnjih generacija

U Evropskom infon centru u Podgorici, u organizaciji Ambasade Republike Bugarske, otvorena je izložba „Azbuka i istorija“ autorke Vasije Velinove. Povodom 24. maja – Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture, izložbu je predstavila dr Meglena Plugčieva, u svojstvu izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori, a otvorio je Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.

U Bugarskoj se 24. maja najsvečanije slave slovenska pismenost, prosveta i kultura, kazala je Ambasadorka i podsetila na dela Svete braće Kirila i Metodija, „utemeljitelja prvog slovenskog pisma i duhovnosti“. Takođe je podsetila na reči pape Jovana Pavla II koji je 1980. godine proglasio Svetu braću Kirila i Metodija Zaštitnicima Evrope, te nazvao slovenske apostole „mostom između Istoka i Zapada, koji su značajno doprineli kako kulturnom razvoju Starog kontinenta, tako i obrazovanju pokoljenja Evropljana“.

“Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, naš dug je, slovenskih naroda, istovremeno i izazov da očuvamo i nastavimo delo Svete braće. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrednosti i projekata. Tokom nedavne posete Bugarskoj papa Franjo je istakao doprinos Kirila i Metodija i dao ih svima nama kao primer koji traje više od hiljadu godina.

Sa ponosom ističemo i činjenicu da je od datuma ulaska Bugarske u EU, 1. januara 2007, ćirilica postala treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom” – istakla je Plugčieva i izrazila zadovoljstvo što je na ulazu hrama u Podgorici videla freske sa likovima Kirila i Metodija i uklesanu slovensku azbuku na svodu.

“Upoznajući vašu predivnu zemlju, izražavam iskreno divljenje vašem priodnom i kulturno bogatstvu, čiji je deo i slovenska abeceda. Neka zajedno budemo ponosni i štitimo ovo duhovno bogatstvo. Jedinstvo u različitosti je moto EU na osnovu koga iskreno verujem da će joj se uskoro i Crna Gora pridružiti i dati svoj doprinos kao budući ravnopravni član” – kazala je Plugčijeva.

Otvarajući izložbu ministar Bogdanović se složio sa bugarskom ambasadorkom da „Delo Kirila i Metodija predstavlja jednu od ključnih tačaka susreta Istoka i Zapada“, te da je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom delu evropskog kontinenta“. Azbuka, kojom se na Starom kontinentu služi oko 300 miliona ljudi, po njegovim rečima „Danas se nalazi pred izazovima savremenog doba, posebno kod onih koji u procesima tehnološko-naučnog razvoja traže brže prilagođavanje modernim kanalima komunikacije“.

“Onako kako nam je pomogla u obrazovanju i hristijanizaciji ovih prostora, tako smo mi danas dužni da pronađemo najoptimalnije modele u procesu kodifikacije azbuke u jezik novog tehnološkog sveta koji je na horizontu. Izazovi vremena pred nama pokazaće da li smo dostojni velikog nasleđa dvojice apostola kulture i prosvetiteljstva” – poručio je ministar Bogdanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

Ambasadorka Bugarske je takođe Narodnoj biblioteci „Radoslav Ljumović“ u Podgorici poklonila desetak knjiga na temu odnosa dve države tokom istorije, među kojima je i diplomatska sveska „Crna Gora i Bugarska u dokumentima Centralnog državnog arhiva Republike Bugarske 1897-1913“. Knjige je uručila Nebojši Burzanoviću, direktoru ove ustanove.

Mirjana Draganova Popović

Foto: M. Draganova Popović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar