Dnevni list Danas obeležio 22 godine rada: Dan za nagrade i upozorenje na pritiske

Dnevni list Danas obeležio je danas 22. rođendan dodelom tradicionalnih novinarskih nagrada “Staša Marinković” i “Nikola Burzan”, ali i upozorenjima tog beogradskog dnevnika na pritiske vlasti na njegovu nezavisnost, koji sve dramatičnije ugrožavaju njegovo polovanje.

Jednoglasno: novinarske nagrade za Tatjanu Lazarević, Slobodana Georgieva i Aleksandra Miloševića

Nagrada “Staša Marinković” , koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, dodeljena je Tatjani Lazarević, urednici portala Kossev iz Kosovske Mitrovice, i Slobodanu Georgievu, uredniku BIRN-a i novinaru Vremena. Redakcijsku nagradu “Nikola Burzan”, za najboljeg novinara ili zaposlenog između dva rođendana lista, dobio je Aleksandar Milošević, urednik ekonomske rubrike i kolumnista.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade “Staša Marinković” navodi se da su Lazarević i Georgiev, svako na svoj način, autentične pojave u srpskom javnom prostoru, a da su se i u poslednjih godinu dana izdvojili profesionalnim pristupom u nimalo lakim vremenima za medije.

“Njihova hrabrost, pre svega, u profesionalnom radu, a isto tako u javnim nastupima, vraća nadu u profesiju koja se zbog nedemokratskog režima u Srbiji našla na kolenima. Tanja Lazarević je jedan od retkih preostalih glasova razuma sa severa Kosova, čija hrabrost i analitičnost plene, naročito imajući u vidu okruženje u kome radi i napade vrha srpske države kojima pametno i prkosno odoleva. Slobodan Georgiev, s druge strane, posebno kao urednik BIRN-a, pokretao je mnoge važne i škakljive teme koje su pomerale granice istraživačkog novinarstva” – naveo je žiri.

U odluci je naglašeno da i Lazarević u Kossevu i Georgiev u BIRN-u vode timove mladih posvećenih novinara, pa je ovo priznanje ne samo njima već svim novinarima koji ih “prate” u borbi za istinu i profesionalizam.

Žiri za dodelu nagrade “Nikola Burzan” je ocenio da je Aleksandar Milošević kao urednik napravio “malu revoluciju” u ekonomskoj rubrici, a samim tim dodatno unapredio kvalitet sadržaja Danasa. Problematizovanim ili ekskluzivnim ekonomskim temama, od investicija do korupcije, često su otvarane naslovne strane Danasa, a način na koji su rađene je i ozbiljan i atraktivan, što je dobar “recept” za sve kredibilne, a moderne medije. Milošević se istakao i kroz kvalitetne kolumne, koje su lako razumljive i onima koji nisu ekonomski znalci, što mogu samo talentovani autori. Ova nagrada je podsticaj njemu, a i drugim mladim i talentovanim novinarima, da rade na sebi i napreduju, u interesu ove redakcije, a i novinarske profesije, naveo je žiri u obrazloženju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 134-1024x683.jpg

Obe odluke donete su jednoglasno. Žiri za dodelu nagrade “Staša Marinković” činili su Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa i predsednik žirija, i članovi Dragana Marinković, supruga Stanislava Staše Marinkovića, Jasmina Lukač, urednica političke rubrike u Danasu, Rade Radovanović, predstavnik akcionara preduzeća “Dan graf” koji je izdavač Danasa, Božidar Andrejić, noćni urednik Danasa, Željko Bodrožić, prošlogodišnji dobitnik (zajedno sa Predragom Blagojevićem) i Branislav Grubački, predsednik Novog optimizma. U žiriju za dodelu nagrade “Nikola Burzan” bili su Zorica Miladinović, novinarka i predsednica žirija, Grujica Spasović, jedan od akcionara “Dan grafa” i Aleksandar Roknić, urednik.

Tradicionalno priznanje “Prijatelji Danasa” ove godine je pripalo Dubravki Stojanović, profesorki Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dragoljubu Bakiću, arhitekti i “idejnom tvorcu” Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Draganu Bjelogrliću, glumcu i producentu, i Predragu Milanoviću, predsedniku opštine Svilajnac.

Redakcija: sve teže poslovanje zbog politički kontrolisanog oglasnog tržišta i drugih pritisaka

Redakcija Danasa je, međutim, godišnjicu obeležila i formiranjem Kluba čitalaca, aukcijom slika, čiji su prihodi otišli ovom listu, kao i povećanjem cene vikend dvobroja (na 60 dinara). Razlog za sve ove poteze poslovodstva i redakcije su pritisci na taj nezavisni dnevnik, zbog čega su njegovi prihodi u padu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 135-1024x683.jpg

Danas je podsetio da se “višegodišnji trend opadanja prihoda od marketinških delatnosti u poslovanju “Dan grafa”- “dramatično nastavlja”. Smanjenje prihoda na politički kontrolisanom oglasnom tržištu, nesređene tržišne prilike i politički pritisci kumovali su i štampanju lista na smanjenom broju strana, navela je redakcija.

Glavni i odgovorni urednik lista Dragoljub Petrović ocenio je da je važno čitati Danas „ako nećete da vas farbaju sa svih strana, mada tiraži drugih dnevnih novina pokazuju da naš narod više voli da ih farbaju“. Ako bi prestao da postoji, kazao je, ne bi imalo šta da ga nadomesti.

“Ako bi Danas propao, ne bismo imali baš jasnu sliku stvarnosti u Srbiji, imali bismo izopačenu sliku. Verovatno ne bi smo znali da se u Srbiji dešava išta loše što se tiče vlasti. Imali bismo zvezde rijalitija kao ikone pop kulture i prosto bili bismo malo zaglupljeni propagandom koja je prisutna u svim ostalim medijima” – rekao je Petrović.

Podrška nezavisnosti lista kroz Klub čitalaca, aukciju slika…

U obaveštenju Danasa navodi se da se Klub čitalaca formira kako bi oni zbog kojih list postoji – čitaoci, mogli da podrže redakciju u nameri da ostane nezavisna od političkih i ekonomskih centara moći. Ideja je da ovo bude jedan od redovnih izvora finansiranja lista u bliskoj budućnosti, kako on ne bi morao da zavisi od oglašivača i projekata.

Klub čitalaca Danasa je do sada već podržao niz javnih ličnosti među kojima su glumci Milan Lane Gutović, Gorica Popović, Nikola Đuričko, rediteljka Tanja Mandić Rigonat, muzičari Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Milan Stanković – Sevdah Baby, Maja Cvetković (E Play), novinarka Danica Vučenić, satiričar Zoran Kesić, voditelji Darko Mitrović i Igor Brakus, reditelj Stevan Filipović, vaterpolista Živko Gocić, upravnica Šabačkog pozorišta Minja Bogavac…

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1024x683.jpg

U okviru proslave Danasa organizovana je i aukcija umetničkih dela, kao jednog od načina “prikupljanja podrške za nezavisan i održiv rad redakcije”, a sva dela su rasprodata. Bili su izloženi radovi Nikole Džafa, Muhameda Đerleka Maxa, Mehmeda Meše Slezovića, Ludvika Vincenta Gadomskog, Zorke Cerović, Luke Dedića, Jovana Bikickog, Biljane Ugren Kovačević, Nebojše Radojeva, Ane Petrović, Nine Savčić, Petra Vujoševića, Branka Đukića, Milice Dukić, Jugoslava Vlahovića, Marije Dokmanović, Lidije Krnjajić…

Među gostima ona ovom događaju, održanom prošlog petka u Centru za kulturnu dekontaminaciju, bili su akteri iz kulturnog, političkog i javnog života, kao i diplomatski predstavnici ambasada SAD, Velike Britanije, Belgije, Misije OEBS-a u Srbiji…

“Veoma smo srećni što sarađujemo sa Danasom. Uzbuđeni smo zbog kampanje koja je zaista unikatna. Danas spaja kraudfanding kampanju, članstvo u Klubu čitalaca i poziva ljude da podrže taj list kroz donacije. Unikatan je i pristup jer će čitaoci dobiti brojne popuste ukoliko se pretplate. Ovakva akcija treba da posluži kao model i drugim medijima u Srbiji. List Danas podržavaju ozbiljna imena, a to činimo i mi jer želimo da pomognemo nezavisno novinarstvo, kao i onlajn medije- rekao je pred aukciju Evan Trejs iz USAID-a, koji je podržao ovu kampanju i pokretanje Kluba čitalaca.

Prihodi od kampanje namenjeni su pre svega onlajn izdanju Danasa, koje je “u kratkom roku postiglo značajne rezultate i beleži konstantan trend rasta poseta”. Prema podacima redakcije, poslednjih nekoliko meseci portal Danasa imao je po više od pet miliona poseta i oko 1,5 miliona posetilaca.

KAKO POSTATI ČLAN KLUBA

Svi podaci o Klubu čitalaca Danasa mogu se naći na portalu www.danas.rs – klub.danas.rs. Zainteresovani čitaoci mogu u tri klika da se učlane u Klub čitalaca Danasa, uplate kratkoročne donacije i pretplate se na PDF ili štampano izdanje lista. Omogućen je sistem za elektronsko plaćanje karticama, iz zemlje i inostranstva, saopštila je redakcija.
Mesečna članarina u Klubu čitalaca je 990 dinara, a članovi će imati brojne popuste u knjižarama, pozorištima, bioskopima, turističkim agencijama, restoranima, Car Go-u… Popusti će se vremenom dopunjavati, rekli su u Danasu.

M.Z.

Foto: M.Z.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar