a

VMRO inicijator uvođenja ličnih isprava za Bugare u dijaspori

Partija VMRO, koja je deo vladajuće koalicije u Bugarskoj, priprema skupštinsku inicijativu, po kojoj bi svi Bugari u svetu imali ista prava, kao i oni koji žive na teritoriji Republike Bugarske.

Naime, preko „Karte Bugarin“ i lica koja nemaju bugarsko državljanstvo, imala bi na teritoriji Bugarske ista prava, uključujući i pravo glasa kao i ona koja žive u njoj.

Za „Kartu Bugarin“ mogli bi da apliciraju svi u svetu sa bugarskim poreklom, a važila bi samo u Bugarskoj.

Namera partije VMRO, je da na taj način izjednači u pravima na teritoriji Bugarske sve ljude bugarskog porekla bez obzira gde živeli – Ukrajini, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Srbiji, ali i u drugim državama.

Slobodan Aleksić (izvor: BNR)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar