Kopija freske Svetog Save dar Crkvi 40 mučenika u Velikom Trnovu

Crkva 40 mučenika u Velikom Trnovu dobila je na poklon kopiju freske Svetog Save (13. vek) iz manastira Mileševe. Sliku su crkvi predali hodočasnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su u organizaciji agencije Srpske pravoslavne crkve „Dobročinstvo“ posetili Veliko Trnovo.

„Duhovne veze između Srba i Bugara sežu duboko u Srednji vek, a možemo samo poželeti da ih što više naših sunarodnika istraži, za šta su poklonička putovanja odlična prilika. Imamo puno razloga da budemo dobri prijatelji i dobri susedi“, rekao je Dragan Vukić, teolog i direktor agencije SPC „Dobročinstvo.“

This image has an empty alt attribute; its file name is 535-683x1024.jpg
Poklon je u ime Crkve 40 mučenika primio dr Plamen Sabev iz Regionalnog istorijskog muzeja – Veliko Trnovo. Sabev je zahvalio na daru i uverio prisutne da će freska biti postavljena iznad groba Svetog Save u crkvi.

Sveti Sava je umro u Veikom Trnovu, gde se vračajući se iz Carigrada i puta po svetim zemljama razboleo u zimu 1236. godine. On je sahranjen u Crkvi 40 mučenika, a godinu dana kasnije su njegove mošti prenete u manstir Mileševa u Srbiji.

Izvor: BNR / dnesbg.com

Foto: veliko-tarnovo.bg

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar