Od danas znatno jeftiniji roming

Počela je sezona letovanja i godišnjih odmora, pa će zbog toga ova vest obradovati građane. Od danas je internet u romingu u regionu Zapadnog Balkana jeftiniji za čak 90 odsto!

Cene rominga biće snižene za sve naše korisnike do 31. decembra (prva faza) i to: za minut razgovora za odlazne pozive sa (prosečnih) oko 28 dinara cena na oko 11 dinara. Cena SMS-a smanjena je sa oko devet na oko četiri dinara.

Prenos podataka po megabajtu umanjen je sa oko 30 na oko četiri dinara (90 odsto). Za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze. Takođe, za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće se obračunavati dodatne naknade.

Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici, rečeno je Tanjugu u RATEL-u.

Ovo je prva faza snižavanja cena saobraćaja u romingu. Druga faza počinje od 1. januara naredne godine.

Od tada se menja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) plus roming naknadu.

To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika.
Od 1. jula 2020. uslediće dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Operatori su u obavezi da snize cenu rominga u mrežama Zapadnog Balkana po rešenju RATEL-a, a na osnovu regionalnog sporazuma koji važi na u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, Albaniji i Kosovu.

Izvor: Tanjug

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar