Sofija poziva ambasadora Srbije u Bugarskoj na razgovor

Po nalogu vicepremijerke i ministarke spoljnih poslova Republike Bugarske Ekaterine Zaharieve, ambasador Republike Srbije u Republlici Bugarskoj biće u ponedeljak pozvan u Ministrstvo spoljnih poslova Bugarske.

Povod za razgovor je izjava vicepremijera i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi izjave bugarskog premijera Bojka Borisova u Poznanju, stoji u saopštenju bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

Za vreme konferencije za novinare rukovodilaca vlada Nemačke, Poljske, Bugarske i Severne Makedonije, novinari su pitali Bojka Borisova kako će se na evrointegracije država Zapadnog Balkana odraziti imenovanje španskog ministra spoljnih poslova Žosepa Borela za Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, pošto njegova država ne priznaje Kosovo. Bugarski premijer je odgovorio:

„U vezi Visokog predstavnika, koji preuzima tako važnu funkciju, ono što ne bi smeo da radi je da zastupa nacionalni interes, nego bi trebao da zastupa interes cele Evropske unije. Ako Borel bude izabran, to ne znači da će stav Španije biti merodavan za druge zemlje, koje su priznale Kosovo”.

Tokom rezgovora sa ambasadorom Srbije, Bugarska će podsetiti na podršku koju u ovom trenutku pruža Srbiji u evrointegracijama.

S bugarske strane biće pokrenuto pitanje kako se takve izjave naših patrnera iz Beograda odražavaju na dobre bugarsko-srpske odnose, piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Bugarske.

Izvor i foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske

Prevod: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar