Na planini Gramadi iznad Vlasinskog jezera održan 7. međunarodni Vlasinski uspon

U subotu, 13. jula, u organizaciji Skijaško-planinarskog kluba „Vlasina“ iz Surdulice, i uz finansijsku podršku Opštine Surdulica, održana je planinarska manifestacija sedmi međunarodni vlasinski uspon. Učestvovalo je oko 370 planinarki i planinara iz velikog broja društava i klubova iz Srbije, Severne Makedonije i Bug‚arske. Ove godine, međunarodni vlasinski uspon održan je na planini Gramadi, severoistočno od Vlasinskog jezera, a ova manifestacija karakteristična je po tome što se kao odredište uspona, na svake dve godine smenjuju planine Čemernik, zapadno od Vlasinskog jezera, i Gramada. Stoga je od do sada održanih sedam manifestacije, njih četiri održano na Čemerniku, a akcija održana 13.jula je treća koja se odigrala na Gramadi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 313-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 314-1024x683.jpg

Uspon je počeo na raskrsnici na kojoj se sa magistralnog puta Vlasina – Crna Trava skreće za selo Polom, nešto iznad brane Vlasinskog jezera. Akciju je otvorila predsednica opštine Surdulica, dr Aleksandra Popović, koja je naglasila da lokalna samouprava na čijem je čelu svake godine izdvaja sve više sredstava za ovako važne sportske događaje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 315-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 316-1024x683.jpg

Vremenski uslovi bili su idelani za izvođenje planinarske akcije, bilo je sunčano, ali sveže i suvo. Trasa koja je od strane organizatora manifestacije određena za prelazak, ionako nije bila previše teška. Prema vrhovima Mali Vrtop (1685 m) i Veliki Vrtop (1721 m), učesnici su krenuli sa poprilične nadmorske visine od 1230 metara, i samo je trebalo lagano se kretati širokom i dobro obeleženom stazom, na kojoj uopšte nema naglih uspona, strmih deonica, niti tehnički zahtevnih delova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 318-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 319-1024x683.jpg

Bez ikakvih problema, svi su izašli na vrh Mali Vrtop, gde je načinjen duži odmor i odakle se uživalo u pogledu na Vlasinsko jezero i okolne planine. Sa Malog Vrtopa, manji deo učesnika, u pratnji vodičkog tima, vratio se prema selu Polom, a većina je nastavila dalje, do vrha Veliki Vrtop, koji je i najviši vrh Gramade. Za nekih 45 minuta izašlo se od Malog Vrtopa na Veliki Vrtop. I ova deonica pređena je sigurno i bezbedno. Sa Velikog Vrtopa, u isto vreme vide se i Vlasinsko jezero u Srbiji i Jarlovsko jezero u Bugarskoj, a od planina, u prvom planu je Ruj, u pravcu severoistoka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 320-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 321-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

Povratak je izveden obilaznicom oko Malog Vrtopa, a ukupno je pređeno 17 kilometara. Prateći program manifestacije izveden je na kompleksu terena za male sportove, na obali Vlasinskog jezera.

Zanimljivo je bilo to što je zatvaranju akcije prisustvovao i Zoran Pavlović Paća, koji je takoreći pravo iz Rusije i sa beogradskog aerodroma, svratio na Vlasinu da pozdravi svoje planinarske prijatelje. Paća je u Rusiji boravio mesec dana i za to vreme izveo čak dve ekspedicije na vrh Elbrus (5642 m) na planini Kavkaz, najvišoj tački evropskog kontinenta. O Paćinom novom podvigu na Kavkazu, posebno ćemo pisati na dvojezičnonom portalu „Far“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 323-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

U svakom slučaju, ovakve planinarske manifestacije na jugu Srbije, ionako dovoljno snažne, ojačavaju iz godine u godinu i predstavljaju važan segment u uspostavljanju sveobuhvatne saradnje između susednih država. Uvek raduje i učešće onih koji po prvi put dolaze u ove krajeve, planinara iz udaljenijih krajeva Srbije, Severne Makedonije i Bugarske.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Petar Ratković

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar