Planinari iz Srbije i Bugarske 22. juna u 10. jubilarnom pohodu na planinu Ruj

Pod sloganom „Ruj – decenija druženja“ u subotu, 22. juna, biće održan 10. jubilarni međunarodni uspon na planinu Ruj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 331-683x1024.jpg

Ovo je jedna od najmasovnijih i najsadržajnijih planinarsko-kultrunih manifestacija u ovom delu Evrope. Posebnost ove akcije ogleda se u istovremenom izlasku i druženju planinara na vrhu Ruj (1706 m), kako onih koji na uspon kreću sa srpske strane ove pogranične planine, tako i onih koji se ka Ruju penju sa bugarske strane planine. Osim planinara iz Srbije i Bugarske, na međunarodnom usponu na Ruj redovno ima i učesnika i iz drugih zemalja Evrope, a bila su zabeležena u učešća planinara i sa drugih kontinenata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x683.jpg

Sa srpske strane planine, akcije će početi u 09:00 časova iz sela Rakita u opštini Babušnica. Sa bugarske strane Ruja, uspon će se odvijati stazom iz sela Zabel u opštini Trn.

Kružna staza koja počinje i završava u selu Rakita ukupno je duga 18 kilometara. Prvi vrh na koji se planinari sa srpske strane Ruja penju, jeste Rakitski kamen ili Vetren, visok 1456 metara. Dalje se ka vrhu Ruj odlazi graničnim patrolnim putem, stazom koja vodi kroz gustu šumu. Vrh Ruj je kupolikog oblika, ogoljen je, i sa njega se pruža izvanredan pogled na planine Vitoša, Rila i Pirin u Bugarskoj, na oblast Znepole oko Trna, i na sve planine južne Srbije, pa čak i na Vlasinsko jezero na horizontu. Sa Ruja, predviđen je silazak u selo Vuči Del, a iz Vuči Dela, učesnici će se širokim makadamskim putem vratiti u Rakitu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 334-1024x683.jpg

Po zavšetku uspona , u selu Rakita će svim učesnicima biti poslužen besplatan ručak i priređen kulturni program u vidu izložbe planinarskih fotografija. Pre zatvaranja manifestacije, planinarskim udruženjima i zaslužnim pojedincima biće dodeljene zahvalnice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 335-1024x683.jpg

Organizator akcije su Turistička organizacija opštine Babušnica i Planinarski klub „Ruj 1706“ Babušnica. Pokrovitelj je opština Babušnica. Uspon će voditi vodički tim, sastavljen od članova Planinarskog kluba „Ruj 1706“ i Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša.

Prema rečima direktora Turističke organizacije opštine Babušnica, mr Milana Stamenkovića, sve je spremno za obeležavanje velikog jubileja, staza je dodatno uređena i obeležena, kapaciteti lokalne samouprave su maksimalno angažovani, a samo održavanje međunarodnog uspona na Ruj pokrenulo je i više razvojnih projekata na teritoriji opštine Babušnica.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“ – Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar