FAR na godišnjici „TV Forum“ i skupu protiv mržnje i predrasuda

„Televizija Forum“ u Prijepolju obeležila je 11 godina postojanja. To je učinjeno na skromnoj svečanosti u Domu kulture, kojoj je dodat još jedan povod – izložba najboljih novinskih fotografija u regionu agencije Beta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 327-1024x683.jpg

„Televizija Forum“ je medij civilnog sektora i osnovale su je žene iz „Foruma žena Prijepolja“, pa je prva televizija civilnog društva u Srbiji i prva ženska televizija na celom Balkanskom poluostrvu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 328-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 329-1024x683.jpg

Ona je i prva informativna televizija u Prijepolju, a pored Prijepolja njen signal, programi i angažovanje pokrivaju još 14 opština jugozapadne Srbije. Postala je poznata po svojoj objektivnosti, izbalansiranoj i profesionalno obrađenoj informaciji i po društvenom angažmanu, jer sem što hvata „damar“ Prijepolja i kraja kome se obraća, „TV Forum“ je i pokretač mnogih akcija kojima pokušava da poboljša životne uslove u opštinama, gde se život sve češće traži na drugim mestima, najčešće u inostranstvu.

Njeni gledaoci je, zato, doživljavaju ne samo kao svoju, nepristrasnu, i objektivnu, nego kako sami kažu, i kao „kulturnu“ televiziju. Verovatno je zbog toga „prerasla“ svoj grad i kraj kome se obraća.

Dokaz tome je portal „Foruminfo“, u okviru nje, saradnja sa drugim medijima sličnog profila i organizovanje seminara, druženja i predavanja, koja nemaju samo lokalne ambicije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 330-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 331-1024x683.jpg

Takav je bio i seminar „Izveštavanje o nacionalnim zajednicama i suzbijanje govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama“, organizovan na planini Zlatar.

Na njemu su svoja iskustva, stavove i načine za borbu protiv sve češćeg pisanja i izveštavanja opterećenog predrasudama i mržnji prema različitostima i manjinama u centralnim medijima i na društvenim mrežama, izneli novinari romske, bugarske, rusinske, bošnjačke, slovačke i srpske zajednice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 332-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 333-1024x683.jpg

Pokazalo se da među iskrenim novinarima i iskrenim ljudima, nema razlike u gledištima, da je različitost prednost, a da je međusobno upoznavanje najveća snaga sa kojom se i Romi i Srbi i Bugari i Slovaci i svi ostali mogu boriti protiv stereotipa, predrasuda i širenja mržnje. Zato je završni zaključak skupa bio- Umrežimo se!

Na kraju ću čak i uz rizik da upadnem u stereotip i napisati da su novanari „Televizije Forum“ bili sjajni domaćini. Na meni neki nov način. Tiho, nenametljivo, bez mnogo reči, kao što svi „planinci rade“, čiju punu toplinu osetite i postanete je svesni, tek u momentu kada treba da se rastanete.

Slobodan Aleksić

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar