a

VIDEO: Zavičajna priča Georgija Josifova u caribrodskoj galeriji

U galeriji “Metodi Meta Petrov” otvorena je četvrta samostalna izložba poznatog caribrodskog umetnika Georgija Josifova, u njegovom rodnom gradu, koji živi i stvara u Novom Sadu. Nakon uvodne reči upravnika galerije Zorana Andonova, koji je pozdravio sve prisutne i generaciju ’55, koja proslavlja 45 godina mature i tako prisustvovala ovoj izložbi, sa velikim emocijama obratio se i Georgi Josifov.

“Veoma sam ponosan što je večeras ovde i moja unuka. Njoj je ovo prva izložba i posebno mi je drago što je to upravo moja” – rekao je Josifov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 318-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 319-1024x683.jpg

Fantastična ulja na platnu, fenomenalni akvareli, izuzetni crteži, inovativni koloritni pasteli – sve je to bilo zastupljeno na ovoj svojevrsnoj retrospektivi Josifovog likovnog stvaralaštva. Duh i dah rodnog kraja primetni su na više slika, nekad otvoreno, nekad skriveno, ovo je napisao u katalogu izložbe književnik Mića M. Tumarić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 320-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 321-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

Tokom otvaranja postavke Josifov je Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” poklonio mapu Novog Sada, kako bi je koristila buduća pokolenja. Reč je o štampanom izdanju u kojem se, u koricama, nalazi petnaest crteža sa motivima starog Novog Sada.

Georgi Josifov rođen je 1955. godine u Caribrodu. Završio je Višu pedagošku školu u Beogradu 1977., a na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, diplomirao je 1981. godine u klasi profesora Boška Petrovića. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, pozorišnim slikarstvom i scenografijom. Upriličio je 34 samostalne izložbe u Dimitrovgradu, Beogradu, Vukovaru, Borovu, Novom Sadu, Petrovaradinu, Budimpešti, Šidu, Veterniku, Oberi, General Rodrigezu, San Luisu, Sisku… Učestvovao je na 200 kolektivnih izložbi i 150 likovnih kolonija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 323-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 324-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 325-1024x683.jpg

Ova postavka biće otvorena do 4. novembra.

Za FAR Georgi Josifov govori o njegovom stvaralštvu, izložbi i inspiraciji.

Novinar: Teodora Petrov
Snimatelj i montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
oktobar 2019

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar