a

Jesenja setva u Pirotskom okrugu kasni zbog suše, agronomi savetuju – sejati i u novembru

Pošto ove godine jesenji setveni radovi u Pirotskom okrugu kasne zbog nepovoljnih vremenskih uslova i suše, stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Pirot savetuju da se ovaj posao obavi i tokom novembra, bez obzira što je još u oktobru istekao optimalni setveni rok.

“S obzirom da je izražen sušni period, a optimalni setveni rokovi prošli, savet našim poljoprivrednim proizvođačima je prvo da zemljište obrade teškom tanjiračom. Nakon toga treba što pre da unesu seme u zemljište, kako bi moglo da dođe do klijanja, imajući u vidu da meteorolozi najavljuju padavine za naredni period. Na poljoprivrednoj ekonomiji naše službe zasejali smo osamnaest sorti strnih žita, od čega šestnaest sorti ozime pšenice i dve sorte ozimeg ječma. Jesenju setvu smo obavili u optimalnom setvenom roku i na način koji sam preporučila proizvođačima” – rekla je za FAR Mimica Kostić Đorđević, koordinator PSSS Pirot.

This image has an empty alt attribute; its file name is 411-1024x683.jpg

Ratatarima se savetuje da seju kvalitetno i deklarisano seme uz primenu svih agrotehničkih mera.

T. Petrov / P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar