Na Svetski dan borbe protiv SIDE: Broj inficiranih HIV-om u Srbiji 35 odsto veći u odnosu na prošlu godinu

Broj osoba koje nose HIV virus u Srbiji je 35 odsto veći u odnosu na 2018. godinu, kažu na Svetski dan borbe protiv SIDE epidemiolozi na osnovu zvanične statistike.

Statistički podaci govore, da na teritoriji Republike Srbije zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali prema procenama zdravstvenih ustanova taj broj je duplo veći. Među novodijagnostikovanim osobama osam puta je više muškaraca nego žena, a od 16 osoba koje su od SIDE preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Prvi decembar – Svetski dan borbe protiv SIDE, obeležava se raznovrsnim kampanjama, naučnim tribinama, akcijama i besplatnim testiranjima u zdravstvenim ustanovama, a lekari savetuju da je izuzetno važno da onaj koji je HIV pozitivan to rano sazna, jer danas postoji veoma moćna terapija koja može da pomogne.

“Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života” – izjavila je za RTS lekarka Mila Pavlović.

Ona je kazala da je najviše obolelih među onima koji imaju istopolne odnose, a da najveći rizik nosi analani seksualni odnos, jer je to najdominantniji put prenosa infekcije. Prema njenim rečima, mnogo je manje zavisnika od narkotika kod kojih su registrovane HIV infekcije.

P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar