Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju danas po Gregorijanskom kalendaru Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

Uskrs je jedan od dva najveća hrišćanska praznika kojim se slavi centralni hrišćanski događaj – Hristovo uskrsnuće iz mrtvih. Taj događaj slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vernika da u svojim crkvama učestvuju u misama i liturgijskim obredima organizovani, su prenosi svetih misa na televizijama i radio stanicama, kao i na društvenim mrežama.

Noć uoči uskrsne nedelje slavi se bdenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u crkvi. Obeležavanju Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru prethodili su dani Velike nedelje, pa se crkva na Veliki četvrtak prisećala Isusove poslednje večere.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, a prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima Uskrs i u uskršnjoj poslanici ocenio da je koronavirus zadao udarac čoveku, ali i da je pandemija potvrdila da smo svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura.

Izvor: RTS / Hina / N1

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar