Mijatović: Borba za slobodne medije briga svih, raste broj ubijenih novinara

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da nekažnjivost zločina nad novinarima ne sme da se prihvati kao “status quo” u demokratskim društvma i da borba za slobodne novinare mora da postane briga svih.

Na skupu posle predstavljanja knjige “Misija informisanja: novinari izloženi riziku progovaraju”, koji je organizovao Savet Evrope, Mijatović je rekla da broj novinara ubijenih zbog svog izveštavanja rapidno raste poslednjih deset godina što je globalan problem sa dugoročnim posledicama.

“Dugo vremena ubistva novinara su se dešavala van EU, ali masakr koji se desio ispred redakcije Šarli Ebdoa, ubistva Dafne Karuane Galicije, Jana Kucjaka, Lare Meki u zemljama EU, razbila su veliku iluziju da bezbednost novinara nije njihov problem”, rekla je Mijatović.

Zahtevajući od evropskih zemalja da budu proaktivne u primeni i deljenju dobrih praksi u cilju zaštite novinara”, Mijatović je istakla da je bez slobodnih novinara gradjanima uskraćeno pravo da dobiju informacije i da demokratija ne može dobro da funkcioniše.

“Borba za bezbedne i slobodne novinare mora da bude briga svih, ne samo novinara”, rekla je Mijatović i dodala da će se zalagati i raditi na tome da “bar Evropa bude malo bezbednije mesto za novinare”.

Mijatović je poručila novinarima da su “jači od onih koji žele da ih uplaše, zastraše, uznemiravaju”.

“Vašom neumornom potragom za pravdom služite javnom dobru. Ne zahtevate pravdu samo za sebe, nego za sve nas, štitite ljudska prava svih nas”, rekla je Mijatović.

Istakla je da još više zabrinjava raširena nekažnjivost za zločine nad novinarima, što pokazuje nemoć države da osudi “one koji žele da ubiju istinu”.

Iako je sloboda medija garantovana mnogim propisima, Mijatović je rekla da ne vidi stvarnu želju i spremnost političkih lidera da je zaštite.

“Demokratija, ljudska prava, vladavina prava ne mogu da se razvijaju ako postoji neprijateljstvo prema novinarima… Tragičan niz ubistava u Evropi i mnogobrojne pretnje novinarima moraju da postanu poziv na akciju”, rekla je komesarka SE.

Izvor: Beta / N1

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar