Građanske inicijative: Drastično pogoršanje stanja ljudskih prava u Srbiji

Srbija je pala na CIVICUS monitor listi – iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi (rejting 64,39) u kategoriju zemalja kojima su osnovne slobode opstruirane (rejting 60,39), saopštile su Građanske inicijative.

Srbija se nakon ovog pada nalazi na samom vrhu najugroženijih zemalja, zajedno sa Mađarskom i Ukrajinom.

Dok se mediji, nezavisni novinari i organizacije civilnog društva nalaze na meti stalnih pritisaka i napada, CIVICUS ukazuje da Srbija okreće leđa demokratiji i ljudskim pravima nizom poteza koji je stavljaju u prve redove zemalja u kojima postoji drastično nepoštovanje ljudskih prava u Evropi.

Izveštavanje o osetljivim pitanjima kao što su korupcija, demokratija i ljudska prava postali su povod za odmazdu protiv novinara i medija koji svoj posao obavljaju profesionalno i nezavisno. Pretnje novinarima ostaju zabrinjavajući trend u Srbiji. Izveštaji CIVICUS-a pokazuju da se ovaj trend nastavlja zajedno sa mešanjem države u rad medija.

Napadi na organizacije civilnog društva su još jedan razlog pada na listi. Prema CIVICUS monitoru, udruženja se suočavaju sa neprestanim pritiscima. Konkretno, porast ultranacionalističkih grupa uz podršku vlade i vladinih nevladinih organizacija (GONGO) doveo je do situacije u kojoj se neprofitne organizacije suočavaju sa rizicima tokom obavljanje najosnovnijih aktivnosti poput organizovanja skupova ili događaja.

Redovni izveštaji CIVICUS-a u proteklih šest meseci pokazuju i selektivnu primenu zakona u oblasti slobode okupljanja. Neadekvatna reakcija policije i tužilaštva prilikom desničarskih i kontra skupova, dešava se paralelno sa urgentnim delovanjem prilikom kažnjavanja onih koji izražavaju kritični stav protiv zvanične politike – brzim procesuiranjem krivičnih i prekršajnih prijava.

Sada kada je Srbija pala na listi, CIVICUS će pojačati zagovaračke napore za poboljšanje stanja za civilno društvo u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Inače, Srbija se od marta meseca nalazi na Watch listi CIVICUS-a zbog rapidnog pada u obezbeđivanju slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja od strane države.

Izvor: gradjanske.org

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar