a

Aranđelovdan – dan koji pokazuje kakvi će biti zima i proleće

Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, Svetog Arhangela Mihaila.

Ovaj svetac je simbol borbe protiv zla, a na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Sabor Svetog Arhangela Mihaila je česta slava u narodu, a po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća, a u nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 249-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 250-1-1024x683.jpg

Današnji praznik je hramovna slava crkve “Sveti Arhangel Mihailo” u dimitrovgradskom selu Boljevdol na Staroj planini. Hram zvanično datira od početka XVII veka, no mnogi žitelji Visoka smatraju da je znatno starijim i da potiče iz ranog srednjeg veka.

Pripremio: P. Videnov (izvor: FAR / RTS)

Foto: Stefan Pavić / DIP Production

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar