„Slavko Ćuruvija fondacija“ traži pravdu za slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića

Povodom dvogodišnjice paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info“ iz Vrčina, „Slavko Ćuruvija fondacija“ izražava razočaranje činjenicom da taj slučaj još uvek nije dobio sudski epilog.

Brzo i efikasno suđenje osumnjičenima za teška krivična dela na štetu novinara od suštinske je važnosti za slobodu medija i vladavinu prava u Srbiji. Tim pre što se kao nalogodavcu paljenja kuće Milana Jovanovića sudi tadašnjem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru vladajuće stranke, stoji u saopštenju fondacije.

Odlaganje pravde za Milana i njegovu suprugu predstavlja propuštenu šansu da Srbija pošalje jasnu poruku da za nasilje nad novinarima i medijima postoji nulta tolerancija u društvu, takođe se kaže.

Umesto toga, ovo je samo još jedan u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije, upozorava se u saopštenju.

Dodatno, prolongirano suđenje iznova viktimizuje žrtve nasilja, kao što je slučaj i sa suđenjem osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, 21 godinu nakon samog ubistva.

Izražavamo nadu da će Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin u najskorijem mogućem roku dočekati pravdu, kaže na kraju “Slavko Ćuruvija fondacija”.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

Foto: Perica Gunjić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar