a

Kostadinova predložila mere i pogodnosti za razvoj Bosilegrada i sličnih sredina

Narodna poslanica Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada iz poslaničke grupe „Aleksanadar Vučić – Za našu decu“ predložila je na zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije da se što pre investira u izgradnju putne infrastrukture u toj opštini, jer je Bosilegrad udaljen od važnih putnih i železničkih saobraćajnica, pa se zbog toga investitori teško odlučuju da dođu u Bosilegard i slične sredine.

Takođe je predložila da se povećaju poreske olakašice za investitore u sredinama kao što je Bosilegrad, subvencije za one koji žele da investiraju, kao i povećanje iznosa bespovratnih sredstava za nabavku opreme. To će, po njenom mišljenju, vrlo brzo dati rezultate, oživeti privredu i pružiti ljudima šansu da ostanu.

Kostadinova je kazala da je država i do sada izdvajala za Bosilegard solidnu sumu, samo što je taj novac umesto na invetsiticije većim delom odlazio na socijalu. Na taj način se samo spušta temparatura, a ne rešava problem, kazala je ona.

Nevenka Kostadinova je takođe ilustrovala situaciju u kakvoj je sada Bosilegrad. Ona je rekla da je u poslednjih 20 godina gotovo potpuno ugašena privreda u toj opštini. To je rezulturalo nezaposlenošću, siromaštvom, bedom, pustim selima i praznim školama. Za to vreme opština Bosilegrad je izgubila i gotovo polovinu ondašnjeg stanovništva, a migracija je ogromna, kazala je Kostadinova.

Kostadinovoj posebno teško pada što je čak i srednja generacija, zbog pomanjkanja posla u toj opštini, dospela u položaj da bude na teret budžeta.

Ona je na kraju nevela da dolazi iz opštine u kojoj je 99% stanovništva bugarske nacionalnosti, odnosno bugarske nacionalne manjine, ali da se njeni predlozi i apeli odnose i na sva druga mesta, koja su u sličnoj situaciji.

S, Aleksić, Beograd

Foto: iz albuma N. Kostadinove

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar