Kostadinova predložila mere i pogodnosti za razvoj Bosilegrada i sličnih sredina

Narodna poslanica Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada iz poslaničke grupe „Aleksanadar Vučić – Za našu decu“ predložila je na zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije da se što pre investira u izgradnju putne infrastrukture u toj opštini, jer je Bosilegrad udaljen od važnih putnih i železničkih saobraćajnica, pa se zbog toga investitori teško odlučuju da dođu u Bosilegard i slične sredine.

Takođe je predložila da se povećaju poreske olakašice za investitore u sredinama kao što je Bosilegrad, subvencije za one koji žele da investiraju, kao i povećanje iznosa bespovratnih sredstava za nabavku opreme. To će, po njenom mišljenju, vrlo brzo dati rezultate, oživeti privredu i pružiti ljudima šansu da ostanu.

Kostadinova je kazala da je država i do sada izdvajala za Bosilegard solidnu sumu, samo što je taj novac umesto na invetsiticije većim delom odlazio na socijalu. Na taj način se samo spušta temparatura, a ne rešava problem, kazala je ona.

Nevenka Kostadinova je takođe ilustrovala situaciju u kakvoj je sada Bosilegrad. Ona je rekla da je u poslednjih 20 godina gotovo potpuno ugašena privreda u toj opštini. To je rezulturalo nezaposlenošću, siromaštvom, bedom, pustim selima i praznim školama. Za to vreme opština Bosilegrad je izgubila i gotovo polovinu ondašnjeg stanovništva, a migracija je ogromna, kazala je Kostadinova.

Kostadinovoj posebno teško pada što je čak i srednja generacija, zbog pomanjkanja posla u toj opštini, dospela u položaj da bude na teret budžeta.

Ona je na kraju nevela da dolazi iz opštine u kojoj je 99% stanovništva bugarske nacionalnosti, odnosno bugarske nacionalne manjine, ali da se njeni predlozi i apeli odnose i na sva druga mesta, koja su u sličnoj situaciji.

S, Aleksić, Beograd

Foto: iz albuma N. Kostadinove

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar