Božić po Gregorijanskom kalendaru

Pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva proslavljaju Božić.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Po Gregorijanskom kalendaru, Božić proslavlja i Bugarska pravoslavna crkva. Nakon Badnje večere, koja je posna, na Božić prestaju posti, a za bogatom trpezom se okupalja porodica. Običaj je da nakon ponoći u goste dolaze momci-koledari, koji pevaju Božićne pesme za zdravlje i blagostanje, a ukućani ih daruju poklonima. U Bugarskoj se najradosniji hrišćanski praznik (Koleda) slavi tri dana, a završava 27. decembra, kada se obeležava Stefanovdan.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici. U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Za božićne praznike velika pažnja posvećuje se i jelci, koja ima posebno mesto u svakoj porodici, a poklone dobijaju deca koja recituju, pevaju i sviraju božićne pesme.

Izvor: FAR / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar